MATICA HRVATSKA PRIPREMA ZNANSTVENI SKUP O OBITELJI ZRINSKI

Odjel za povijest Matice hrvatske u početku studenog priredit će u Zagrebu u povodu 340. obljetnice pogibije hrvatskoga bana Nikole Zrinskog (1620.1664). dvodnevni znanstveni skup o obitelji Zrinski, priopćeno je iz Matice hrvatske.

Priređivači napominju da su Zrinski jedna od najvažnijih hrvatskih velikaških obitelji čiji korijeni sežu u razdoblje razvijenoga srednjeg vijeka i koja je ostavila dubok trag u svim područjima hrvatske povijesti, do kraja 17. stoljeća.

Do sada Zrinski nisu dostojno obrađeni u hrvatskoj znanstvenoj literaturi pa se stoga Matičin Odjel za povijest odlučio prirediti skup u kojem će biti predstavljene suvremene spoznaje o toj obitelji i njihovoj ulozi na područjima hrvatskoga društvenoga, političkoga i gospodarskoga života.

Stručnjaci će pokušati rasvijetliti političke prilike od razdoblja najranijih Zrinskih, Zrinski i Osmansko carstvo, Zrinski i Ugarska, Zrinski i Mletačka Republika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci će obraditi i teme o gospodarskim prilikama u doba Zrinskih, njihove posjede i trgovinu, kulturne prilike, odnos velikaške obitelji prema Crkvi, školstvo te posebno sudjelovanje Zrinskih u obrani od Turaka, otpor hrvatskih i ugarskih velikaša središnjoj bečkoj vlasti i drugo.

Organizatori su pozvali zainteresirane da sudjelovanje na skupu prijave u Maticu hrvatsku ili Odsjek za povijesne znanosti HAZU-a do 15. travnja .

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara