MATICA HRVATSKA PROSLAVILA 160. OBLJETNICU OSNUTKA

Akademik Josip Bratulić istaknuo je na današnjoj proslavi 160. obljetnice osnutka i djelovanja Matice hrvatske (MH) u Preporodnoj dvorani kako ´160 godina te najstarije znanstvene i kulturne hrvatske institucije znači 160 godina ustrajnog rada na književnom kulturnom i prosvjetnom polju´.

Jednako kao i u vrijeme potištenosti, zabrana i progona, ali i u godinama slobode uspjeha i napretka jedino oružje koje je Matica imala bila je knjiga kojom je širila vjeru u bolju budućnost, rekao je Josip Bratulić, dugogodišnji predsjednik MH.

Podsjetivši da je Matica hrvatska nastala u vrijeme kad je čak i hrvatsko ime bilo ugroženo, Bratulić je napomenuo da je promjenom imena ilirska u hrvatska njezin utjecaj postao neizbježan u širenju i promoviranju dotad zanemarivane hrvatske književnosti.

Matica je u proteklih stotinjak godina prolazila iste teme kao i hrvatski narod, od društvenih represija, ratnih i poratnih godina do sloma Hrvatskog proljeća kada je njen rad bio zabranjen, a mnogi su članovi završili u zatvoru, rekao je Bratulić.

Bratulić je u svom govoru ´Matica hrvatska i hrvatska književnost´ zaključio kako se Matica nada da će joj ´u novim prilikama biti lakše raditi za svoj narod´, te da se, s obzirom da nikad dosad nije posustala, ne treba bojati budućnosti.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić u govoru ´Matica hrvatska jučer, danas, sutra´ osvrnuo se na proteklu godinu koja je, ocijenio je, bila ´puna velikih nezadovoljstava, siromaštva, jedva održivog socijalnog mira, stranačog autizma, slabljena nacionalnih energija, velike nezaposlenosti´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što nam neprijatelji nisu uspjeli oteti oružjem, sada ´psi novca´ rasprodaju, rekao je Zidić, dodavši da je slogan ´kupujte hrvatsko´ mutirao u ´kupujte Hrvatsku´.

Zidić smatra da se loše stanje u Hrvatskoj nije promijenilo od lipnja kada je održao sličan govor prilikom svog imenovanja za predsjednika MH. Ništa bolje nije ni sada, Hrvatska je postala velika sudnica Domovinskoga rata, rekao je Zidić.

Zidić je pozvao članove Matice da u 161. godini te institucije ne prihvate marginalizaciju, koja se nameće programom financiranja Ministarstva kulture ´koji joj osigurava puko preživljavanje´.

Opstat ćemo unatoč programima restrikcija i svjesnih ili nesvjesnih pokušaja gašenja hrvatskih institucija, istaknuo je Zidić.

U svečanom dijelu programa nastupio je Zagrebački gitarski trio - Darko Petrinjak, Istvan Roemer i Goran Listeš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara