Matica umirovljenika apelira na Vladu: Zaustavite rast cijena, svi ćemo postati socijalni slučajevi!

Matica umirovljenika apelira na Vladu: Zaustavite rast cijena, svi ćemo postati socijalni slučajevi!

Tekst: J.C.
Foto: Arhiva

VLADA mora zaustaviti rast svih cijena koje su u njenoj nadležnosti! Vapaj je to Matice umirovljenika, koja u današnjem priopćenju ističe da je neprihvatljivo da se odobravanjem porasta cijena vitalnih namirnica dodatno ruši standard socijalno najugroženijih dok su mirovine istovremeno zamrznute u skladu sa "kriznim zakonom".

Naime, prvo iduće usklađivanje rasta mirovina očekuje se tek sredinom iduće godine pa umirovljenici ističu kako će za njih stanje tijekom 2010. i dobrog dijela 2011. biti gotovo neizdrživo ukoliko se dopusti novi rast cijena. "Umirovljenici će još masovnije postati socijalni slučajevi i sirotinja", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matica umirovljenika tvrdi kako su mirovine u Hrvatskoj ionako preniske, a zbog skupljih režija i osnovnih životnih potrepština njihova cijena dodatno pada. Umirovljenici su, tvrdi Matica, najugroženija skupina u hrvatskom društvu koju posebno pogađa porast cijena energije i grijanja. "Shvaćamo da je Hrvatska u gospodarskoj krizi, ali tražimo da se teret krize ravnomjernije rasporedi, jer su mirovine u prosjeku dva i pol puta manje od plaća, a to je odnos koji je na samom dnu Europe", stoji u priopćenju.

"Naši umirovljenici su svojim napornim radom i doprinosom, u vrijeme radnog vijeka, stvorili dovoljno novih vrijednosti na temelju kojih zaslužuju dostojanstveniji život u starosti s više poštovanja i uvažavanja", zaključak je priopćenja, koje potpisuje predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara