Matica umirovljenika traži prekid štrajka liječnika

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) ponovno je danas zatražila prekid štrajka liječnika koji traje već 20 dana ili, ako to nije moguće, da se iz štrajka izuzmu umirovljenici.L

Bolnički liječnici počeli su štrajkati 15. siječnja, jer Vlada odbija zahtjeve sindikata za povećanjem njihovih plaća. Hrvatski liječnički sindikat nakon neuspjelih pregovora najavio je za srijedu dodatno smanjenje opsega zdravstvenih usluga.

´Umirovljenicima koji čine 80 posto korisnika zdravstvene zaštite uskraćeno je pravo na zdravstvenu skrb što može imati katastrofalne posljedice na njihovo zdravlje´, upozorio je predsjednik MUH-a Vladimir Lokmer na konferenciji za novinare.

Po njegovu mišljenju, umirovljenici su od početka trebali biti izuzeti od štrajka jer se radi uglavnom o hitnim pacijentima kojima je nužna zdravstvena skrb.

MUH je uputio prosvjedno pismo potpredsjedniku Vlade Anti Simoniću, ministru zdravstva Andri Vlahušiću i predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću, no dosad nitko od njih nije odgovorio, dodao je Lokmer.

U Matici ističu da svako ograničenje u pružanju zdravstvene zaštite dovodi u pitanje Ustavom utvrđena prava, napominjući kako ne žele presuđivati tko je u pravu u vezi štrajka.

´Kriva je i jedna i druga strana, dok su umirovljenici taoci cijele situacije. Nije prvi put da se problemi prelamaju preko naših leđa´, kazao je Lokmer upitavši tko će obeštetiti umirovljenike zbog uskraćivanja zdravstvene zaštite.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 1.688 kuna, pa bi i liječnici svoje zahtjeve trebali prilagoditi stanju u gospodarstvu i objektivnim mogućnostima društva, smatra Lokmer.

MUH ističe da su umirovljenici cijeli radni vijek uplaćivali doprinos za zdravstveno osiguranje, a 361.000 umirovljenika od svoje ´osiromašene´ mirovine uplaćuje policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara