Matica umirovljenika zadovoljna što će vlada u prvih 100 dana ispuniti obećano

PREDSJEDNIK Lokmer izrazio je danas zadovoljstvo što će Vlada prema umirovljenicima izvršiti sve obveze koje je obećala ispuniti u prvih sto dana obnašanja vlasti.

"Izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju i uvrštavanjem dodatka od 100 kuna i 6 posto u mirovinu od 1. travnja razbija se nevjerica kod umirovljenika te omogućava dugoročno veći porast mirovina prilikom svakog idućeg usklađivanja", ocijenio je Lokmer na konferenciji za novinare. Naglasio je kako zbog uvrštavanja dodatka u mirovinsku osnovicu ni jedna mirovina neće biti manja ni za kunu.

Inače, od oko milijun umirovljenika dodatak je primalo 754 tisuće umirovljenika a iznosio je, ovisno o visini mirovine, od 120 do 364 kune.

Uvođenjem nove formule usklađivanja mirovina sa rastom plaća, od 1. srpnja ove godine, mirovine će pratiti rast plaća što dosad nije bio slučaj.

"Primjenom dosadašnje formule prema kojoj su mirovine usklađivane s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života za prethodno polugodište, troškovi života umirovljenika nikad nisu priznavani u stvarnom iznosu, dok je iznos prosječne mirovine stalno padao u odnosu na prosječnu plaću", rekao je Lokmer.

Vlada je izmjenama Zakona o porezu na dohodak povećala neoporezivi dio mirovine sa 2.550 na 3.000 kuna, što će umirovljenike, ističe Lokmer, dodatno rasteretiti. Mirovinu veću od 3.000 kuna ima 115 tisuća umirovljenika, a višu od dosadašnjeg cenzusa od 2.550 kuna oko 190 tisuća umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema novom cenzusu, plaćanja poreza bit će oslobođeno novih 34 tisuće umirovljenika, dok će dio umirovljenika poreznih obveznika plaćati manji porez na temelju odbitaka na koja imaju pravo.

Prema izračunu MUH-a, umirovljenici su dosad u prosjeku za porez i prirez plaćali 156 kuna, a od sada će plaćati prosječno 120 kuna.

Vlada će izmijeniti i Zakon o oslobađanju od plaćanja troškova zdravstvenog osiguranja kojim su povećani cenzusi za članove obitelji umirovljenika sa 1.334 na 1.516 kuna, a za samce sa 1.719 na 1.939 kuna, koji će se primjenjivati odmah po prihvaćanju promjena u Hrvatskom saboru, rečeno je u MUH-u.

Lokmer je istaknuo kako prosječna mirovina iznosi trenutno 42 posto prosječne plaće te bi se, u skladu sa međustranačkim sporazumom HDZ-a s HSU-om, do kraja godine taj udio trebao povećati na 50 posto.

Na tvrdnju kako se usklađivanjem mirovina u rujnu neće moći dosegnuti ta razina, a u proračunu nije osiguran novac za izvanredno povećanje mirovina, Lokmer je odgovorio kako će se to pitanje rješavati u daljnjim pregovorima s Vladom.

(Hina) xmt yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara