Matične stanice izliječile paralizirane štakore

MATIČNE embrionalne stanice omogućile su paraliziranim štakorima da ponovno prohodaju, a znanstvenici najavljuju slične pokuse na ljudima za najmanje dvije godine.

Stručnjaci se nadaju da će najnovije postignuće uvjeriti zakonodavce u nužnost donošenja zakona, kojim bi se omogućilo kontroverzno terapeutsko kloniranje i istraživanja matičnih stanica ljudskih embrija, piše "New Scientist".

Dr. Hans Keirstead i njegov tim sa Sveučilišta u Kaliforniji uspjeli su iz matičnih stanica dobiti oligodendrocite, stanice koje proizvode mijelin, tvar koja čini omotač živčanih stanica. One su potom usađene u paralizirane štakore, koji su prohodali za samo devet tjedana, piše časopis.

Dr. Keirsted istu tehniku planira primijeniti i na ljudima s ozljedama leđne moždine, no upozorava da će liječenje ljudi, koji su godinama paralizirani ili boluju od degenerativnih oštećenja živaca, biti puno teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Matične stanice osnovne su stanice ljudskog organizma, iz kojih nastaju sva tjelesna tkiva. Iz onih koje se u ranoj fazi uzmu iz embrija može se razviti bilo koji dio tijela, što otvara mogućnosti novom revolucionarnom načinu liječenja.

Terapeutsko kloniranje omogućilo bi pacijentima liječenje vlastitim embrionalnim stanicama, čime bi se izbjeglo odbacivanje tkiva.

No, takva istraživanja otvaraju brojna etička pitanja. Velika Britanija dopustila je svojim znanstvenicima istraživanja na matičnim stanicama, ali bi ih Europska komisija uskoro mogla zabraniti, dok u Sjedinjenim Državama još uvijek traje rasprava treba li ozakoniti terapeutsko kloniranje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara