Matične stanice koštane srži mogu se razviti u moždane stanice

Matične stanice koštane srži mogu se razviti u moždane stanice
VLASTITE matične stanice koštane srži mogu poslužiti za stvaranje moždanih i ostalih stanica živčanoga sustava kojima se, nakon ponovnog unošenja u tijelo, mogu liječiti bolesti poput raka mozga ili Alzheimerove bolesti.

Budući da su izvori matičnih stanica vrlo ograničeni, a zbog etičkih i političkih problema u SAD-u je ograničeno korištenje embrionalnih matičnih stanica u svrhe medicinskih istraživanja, korištenje lako obnovljivih izvora matičnih stanica koštane srži pacijenta rješava problem pronalaženja izvora, misli dr. John Yu, jedan od voditelj programa za liječenje tumora u Medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu.

Znanstvenici koji proučavaju embrionalne stanice vjeruju da će jednoga dana biti moguće uzimanje uzorka tkiva pacijenta i uzgojiti nove stanice mozga, srčanog mišića ili čak cijeli organ poput bubrega. To bi bio novi način liječenja danas neizlječivih bolesti, a nestala bi i potreba za darivanjem organa.

Budući da je za takav pristup potrebno korištenje ljudskoga jajašca za nastanak embrija, postupak ima mnogo protivnika koji se protive uništavanju embrija.

U Medicinskom centru Cedars-Sinai prvi su put uspjeli stvoriti živčane stanice koje se dalje same dijele od matičnih stanica odrasle osobe uzetih iz koštane srži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su genetski izmijenjene matične stanice ubrizgali u krvne žile štakora čiji je mozak oštetila moždana kap. Četrdeset i osam sati poslije, ubrizgane stanice ravnomjerno su se rasporedile po oštećenome dijelu mozga.

Dr. Yu tvrdi da su slični rezultati dobiveni i u pokusima na ljudskome tkivu, a znanstvenici Medicinskoga centra Cedars-Sinai nadaju se da će u sljedećoj godini dovršiti ispitivanje primjene ove tehnike na pacijentima čiji je mozak oštetila moždana kap ili rak.

U tijeku je nekoliko istraživanja o korištenju matičnih stanica u liječenju neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove bolesti, ali je riječ o korištenju matičnih stanica iz embrija ili fetusa.

Prema riječima dr. Yua, u jednome od takvih pokusa spomenute stanice bile su ´previše dobre´, jer je tom terapijom stvoreno previše dopamina, neurotransmitera koji nedostaje oboljelima od te bolesti.

´Uvijek postoji opasnost da se ode predaleko, ali je u nekim slučajevima bolje otići predaleko i vraćati se, nego čekati nekoliko godina bez ikakvog liječenja neizlječive bolesti´, misli dr. Yu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara