MATIČNE STANICE PUTUJU IZ KOSTI U MOZAK

Matične stanice iz koštane srži mogu se razviti u stanice mozga, piše ´Proceedings of the National Academy of Sciences´.

Obdukcijom obavljenom na mozgovima četiriju mrtvih žena prvi je put dokazano da se matične stanice iz koštane srži mogu razviti u moždane stanice, a ne samo u stanice krvi i kostiju kako se do sada vjerovalo.

Istraživanje su proveli znanstvenici iz američkoga Nacionalnog instituta za neurologiju i moždanu kap u gradu Bethesda pod vodstvom Eve Mezey.

Ovo bi otkriće trebalo omogućiti nove načine liječenja oštećenog ili bolesnog mozga, pri čemu bi se koristile same matične stanice ili još neotkrivene kemijske tvari koje ih potiču na pretvaranje u stanice mozga.

Žene čije su mozgovi pregledani za života su liječene presađivanjem koštane srži od donatora muškaraca. Znanstvenici su iskoristili tu činjenicu jer to znači da su sve stanice s Y kromosomom u njihovim mozgovima potekle od presađene koštane srži.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da nisu pronađene samo pojedinačne stanice nego i nakupine stanica s Y kromosomom, to znači da su se one dijelile i nakon što su došle u mozak.

Eva Mezey pretpostavlja da matične stanice stalno kruže tijelom i odlaze na mjesto gdje postoji oštećeno tkivo kako bi se pretvorile u potrebnu vrstu tkiva i popravile nastalu štetu, a sada treba otkriti signale koji upravljaju njihovim djelovanjem.

Znanstvenici žele otkriti sve receptore na površini matičnih stanica, nakon čega bi se moglo utvrditi koje bi tvari mogle na njih djelovati. Poslije toga, matične stanice bile bi izlagane nekim tvarima i promatralo bi se u koju će se vrstu tkiva pretvoriti.

Ista je skupina znanstvenika već utvrdila da se matične stanice koštane srži glodavaca pretvaraju u stanice mozga, a najnovije otkriće podupire rezultate pokusa koje je obavila Catherine Verfaillie sa Sveučilišta Minnesota. Tim je pokusima utvrđeno da se posebne stanice slične matičnim stanicama mogu pronaći u koštanoj srži miševa i ljudi, a Catherine Verfaillie dokazala je da se one mogu pretvoriti u sve vrste tkiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara