MBEKI: TAYLOR TVRDI DA ĆE SLJEDEĆEG TJEDNA OTPUTOVATI U NIGERIJU

Liberijski predsjednik Charles Taylor potvrdio je predsjedniku Južnoafričke Republike da će sljedećeg tjedna napustiti svoju zemlju, pogođenu građanskim ratom i otići u Nigeriju, rekao je u utorak južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki.

"U ponedjeljak me zvao Chales Taylor i rekao da sljedećeg tjedna predaje vlast svom zamjeniku koji će osnovati vladu nacionalnog jedinstva, a Taylor će otputovati iz zemlje nakon što zamjenik predjednika preuzme vlast", izjavio je predsjednik Thabo Mbeki nakon razgovora sa svojim kenijskim kolegom Mwai Kibakijem koji se nalazi u službenom posjetu Južnoafričkoj Republici.

"Nova vlada nacionlanog jedinstva uključuje pobunjeničke skupine koje se sada tamo bore i nadamo se da će to donijeti više mira u Liberiju i da će početi proces razoružanja pobunjenika", nastavio je Thabo Mbeki dan nakon što su u Monroviju stigle snaga od 300 nigerijskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo je 6. srpnja službeno ponudio utočište Charlesu Tayloru u svojoj zemlji.

Gospodarska zajednica država zapadne Afrike (ECOWAS) je početno dala Tayloru tri dana za odlazak s vlasti nakon što su 4. kolovoza stigli prvi nigerijski članovi mirovnih snaga te regionalne organizacije.

Za Charlesom Taylorom je raspisana međunarodna tjeralica nakon što je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Sijera Leoneu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara