McCain izborom potpredsjedničkog kandidata prkosi Bushovom savjetniku?

IAKO je objava republikanskog potpredsjedničkog kandidata bila predviđena za sutrašnji skup, američki mediji govore da će ime "procuriti" oko ponoći.

Prema tim najavama, republikanski senator i predsjednički kandidat John McCain je već napravio izbor i izvijestio osobu koja će mu praviti društvo na izbornom listiću. Šira javnost bi to ime trebala doznati za nekoliko sati, nakon što je već pripremljeno "curenje", odnosno poluslužbena potvrda dva sata kasnije.

McCainov stožer je navodno objavu tempirao kako bi stvorio medijsku diverziju odnosno zagušio sav publicitet vezan uz govor svog suparnika Baracka Obame predviđen za završnu večer demokratske izborne konvencije.

Američki mediji, pak, naveliko bruje o imenu mogućih kandidata. Kao najizglednija imena se spominju bivši guverner Massachusettsa i McCainov stranački suparnik Mitt Romeny te guverner Minnesote Tim Pawlenty. Međutim, vodstvo Republikanske stranke je navodno dobilo poruku od McCaina da će izbor biti "nekonvencionalan".

Sve se više govori o Liebermanu

Zbog toga se kao izgledni kandidat sve više spominje Joseph Lieberman, nezavisni senator koji je kao član Demokratske stranke bio potpresjednički kandidat te za jedno s Alom Goreom poražen na izborima 2000. godine. Liebermana se zbog njegove podrške ratu u Iraku odrekao stranački establishment, sve više pod utjecajem lijevog krila.

Lieberman svoj ostanak u Senatu 2006. godine, odnosno pobjedu kao nezavisni kandidat, duguje prije svega umjerenim i stranački neopredijeljenim biračima u njegovom rodnom Connecticutu. Stoga postoje špekulacije kako je McCain odabrao Liebermana upravo radi te dragocjene biračke skupine na nacionalnoj razini. Njih bi Lieberman trebao privući liberalnim stavovima u društvenim pitanjima.

Međutim, upravo su ti stavovi razlog zbog kojih Liebermana ne može smisliti konzervativna republikanska "baza", a stranački vrh se boji da će mnogi konzervativni i vjerski orijentirani birači zbog Liebermanovih stavova o pobačaju ostati kod kuće u studenome.

Navodno je McCainu u "prijateljsko uvjeravanje" poslan nitko drugi do Karl Rove, nekadašnji bliski suradnik i savjetnik Georgea W. Busha, stručnjak za izborne kampanje i arhitekt njegovih izbornih pobjeda. Rove je republikanskog senatora pokušao nagnati da promijeni odluku, odnosno odustane od Liebermana i svakog drugog liberalnog kandidata, uključujući i Toma Ridgea, bivšeg republikanskog guvernera Pennsylvanije i prvog ministra domovinske sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McCain - poznat po svojoj tvrdoglavosti, nezavisnosti i dugogodišnjem prkošenju vrhu svoje stranke -  je Roveu više nego jasno rekao da ga neće poslušati, odnosno da će kao kandidata izabrati osobu za koje on smatra da je najbolja za mjesto potpredsjednika.

Rovea i McCaina, inače, ne krasi neko posebno prijateljstvo, a razlog za to je utrka za republikansku nominaciju 2000. godine kada je republikanski senator poražen na način koji sam McCain i njegove pristaše smatraju nečasnim, pri čemu se najviše ističu upravo Roveovi prljavi trikovi. Ta je kampanja izazvala tako duboko neprijateljstvo između Busha i McCaina, da je McCain navodno 2004. godine ozbiljno razmišljao da prihvati ponudu Johna Kerryja o mjestu demokratskog potpredsjedničkog kandidata.

Uz McCaina SAD dobiva prvu potpredsjednicu?

Američki mediji, a pogotovo oni iz Teksasa, su posljednjih dana bilježili intenzivne špekulacije o tome da će McCain odabrati Kay Bailey-Hutchinson, svoju 65-godišnju kolegicu iz Teksasa koja se, za razliku od republikanskog kandidata, zalaže da žene u SAD zadrže pravo na pobačaj.

Kao moguće iznenađenje se spominje i Sarah Palin, 44-godišnja guvernerka Aljaske koja uživa enormnu popularnost u svojoj državi, a za koju mnogi smatraju da bi - zahvaljujući tome što je mlađa od Obame - mogla privući dio birača zabrinutih zbog McCainove starosti. Palin također ima liberalne stavove u mnogim društvenim pitanjima.

Ako bi McCain za svog partnera na izbornoj listi odabrao ženu, mnogi vjeruju kako bi mogao računati na brojne ženske glasove, ali i ogroman dio pristaša Hillary Clinton, još uvijek bijesnih zbog toga što bivša Prva dama nije dobila ni predsjedničku ni potpredsjedničku kandidaturu svoje stranke.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara