Meci u sandučić inicijatorici peticije protiv gradnje crkve na livadi u Travnom

SVJETLANA LUGAR, inicijatorica peticije za očuvanje velike livade i dječjeg igrališta u zagrebačkom naselju Travno, koje se planira uništiti gradnjom goleme crkve, sinoć je primila prijetnju smrću - letak u kojem su se nalazila dva metka.

Militantni "katolici" nažalost su uspjeli: gospođa Lugar odlučila se povući iz borbe za očuvanje prirodne oaze.

"Najviše strahujem za svoju djecu." - kazala je za Index kroz suze Svjetlana Lugar, predsjednica Udruge "Travno moj kvart".

U kuverti na čijoj je poleđini zalijepljen izrezani dio letka Udruge, ime i prezime Svjetlane Lugar te njezin broj mobitela bio je, indikativno, letak dr. Antuna Liseca, vjerskog fanatika i liječnika koji se protivi svakoj vrsti kontracepcije pozivajući se na načela Katoličke crkve. U unutrašnjosti letka bila su selotejpom zalijepljena dva metka.

Odustani ili ćemo te ubiti

Poruka je jasna - odustani od borbe za promjenu lokacije izgradnje nove crkve u Travnom ili ćemo te ubiti. Lugar je prijetnju prijavila policiji, ali zbog straha za svoje najbliže, pa i za samu sebe, odlučila se povući iz borbe za očuvanje najljepšeg dijela Travnog, inače najgušće naseljenog zagrebačkog kvarta.

Što je anonimnog pošiljatelja pisma navelo da smrću zaprijeti Svjetlani Lugar, a time i svim njezinim istomišljenicima, dakle većini stanovnika Travnog?

Činjenica da lokalni župnik Josip Horvat, koji je župu u Travnom preuzeo prije godinu dana, a inače je najgorljiviji zagovornik izgradnje crkve na zelenoj površini, nakon misa drži 60-minutne govore vjernicima i javno proziva potpisnike peticije, nazivajući ih "bezbožnicima" i "komunistima", ukazuje na to da se netko iz Horvatovog "stada" odlučio na svoj način umiliti župniku - prijetnjom "bezbožnicima" smrću.

Da stvar bude još gora, župnik Horvat je otvoreno zaprijetio neodlučnim vjernicima riječima: "Nije vam se pametno miješati u božja posla, trebat ćete vi još moje usluge."

Kako doznajemo, kćer jedne od potpisnica peticije je nakon sata vjeronauka u školi u Travnom došla kući u suzama, te majci kazala: "Rekli su mi da si zločesta".

Koliko je Horvat razuman čovjek, najbolje pokazuje njegova sljedeća izjava: "Prigovaraju nam da ćemo porušiti dječje klackalice. To uopće nije hrvatska riječ, klackalica! Zna se otkud su nam dolazile te riječi!"

Većina stanovnika Travnog protiv crkve u parku

Svjetlana Lugar je predsjednica Udruge građana "Travno moj kvart", koja se protivi izgradnji crkve i pripadajućih objekata površine 2100 četvornih metara u kvartovskom parku, središtu društvenog života Travnog, ujedno i mjestu na kojem se nalazi dječje igralište.

Umjesto toga predlažu alternativnu lokaciju, na livadi uz križanje Vatikanske i Njemačke ulice, koja se nalazi u vlasništvu grada, iako Horvat tvrdi suprotno.

Nijedan novozagrebački kvart nema crkvu izgrađenu u središtu naselja, one su smještene na rubnim područjima. No, u Travnom je, uz svesrdnu pomoć gradonačelnika Bandića, predviđena gradnja na zelenoj površini u sredini naselja, po kojoj je naselje dobilo i ime.

Ključno je napomenuti da zelena površina u središnjem prostoru Travnog nije neizgrađeni ili urbano nedefinirani prostor, radi se o konceptualnoj protuteži okolnim zgradama, među kojima se nalazi i "Mamutica", najveća zgrada u Hrvatskoj, što je potvrdio i Nikša Božić, asistent s Katedre za urbanizam zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

Peticiju pod nazivom "Crkva DA, u parku NE" potpisalo je čak 3000 žitelja Travnog, od čega je ogromna većina katolika. Uzme li se u obzir da Travno ima oko 12,800 stanovnika, od čega 30 posto otpada na maloljetnike kojima potpisivanje peticije nije dozvoljeno, dolazi se do podatka da je čak 30 posto punoljetnih žitelja Travnog protiv izgradnje crkve u parku.

S druge strane, u anketi koja je među vjernicima svojevremeno provedena u predvorju škole Gustav Krklec, u kojoj se u nedostatku prave crkve služe mise, većina od 400-500 anketiranih izjasnila se za izgradnju crkve u parku. Usporedite brojke potpisnika peticije Udruge i broja vjernika koji su se izjasnili za izgradnju crkve u središnjem kvartovskom parku i bit će vam jasno kako razmišlja većina stanovnika Travnog.

Prijetnjom smrću protiv "bezbožnika i komunjara"

Neistomišljenici Svjetlane Lugar nemaju protuargumenata, pa pribjegavaju najprimitivnijim pokušajima diskreditacije - nazivaju je Srpkinjom (što je, osim što nije nikakav protuargument,  obična glupost jer se radi o Hrvatici rođenoj u Zagrebu), te tvrde da je apriori protiv Katoličke crkve, iako su apsolutno svi članovi njezine Udruge katolici, koji također žele crkvu u Travnom, te predlažu puno bolju lokaciju za njezinu izgradnju.

Sukob oko lokacije izgradnje crkve nesumnjivo je unio razdor među stanovnike Travnog. Pripadnici župnikova "stada", oni najtvrdokorniji vjernici, bespogovorno slušaju govor mržnje svog župnika, koji  legalnu građansku inicijativu naziva "bezbožničkom" i "komunističkom".

Nije nimalo teško zamisliti da je netko, ponukan župnikovim teškim riječima, odlučio "stati na kraj bezbožnicima", te poslao dva metka Svjetlani Lugar.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara