Media metar: SDP za dva mandata bolji u odnosu na HDZ

PREMA istraživanju Media metra za Večernji list, Media Servis i RTL, na nedjeljnim izborima SDP će biti u prednosti od dva mandata u odnosu na najvećeg konkurenta, HDZ.

No, s obzirom na to da je ta razlika vrlo mala i da ni najpreciznija anketa ne može točno u mandat pogoditi volju birača, analitičari su ovaj put suzdržani.

Teško je izaći s konkretnom prognozom, pogotovo što HDZ-ovim rezultatima u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj treba pribrojiti i mandate iz dijaspore, gdje se SDP nije natjecao sa svojom listom.

Iako je po rezultatima na nacionalnoj razini u prednosti tri posto, rezultati po izbornim jedinicama SDP-u osiguravaju 58 mandata, odnosno dva mandata manje nego u prošloj terenskoj anketi na pet tisuća ispitanika. HDZ dobiva 56 mjesta u Saboru, kao i u prošloj anketi. Socijaldemokrati vode u pet izbornih jedinica, HDZ u tri izborne jedinice, a u Vi. i VII. izbornoj jedinici rezultati su izjednačeni.

Analitičari mogućom smatraju koaliciju pobjednika s HSP-om

U odnosu na prošlu anketu, za dva je mandata ojačao HSU, a za po jedan mandat koalicija HSS/HSLS/PGS i IDS. Po jedan su mandat izgubili HNS i HSP. Unatoč tim malim razlikama, anketa govori da je opredijeljenost birača zapravo vrlo stabilna.

HDZ bi, prema ovim rezultatima, s mandatima iz dijaspore bio u prednosti, ali je koalicijski potencijal SDP-a veći, zaključuje Ivan Šiber, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

"SDP-u je za formiranje vlade, uz obećane saveznike, potrebna koalicija s umirovljenicima ili s HSS-om, a HDZ-u trebaju i HSU i koalicija HSS/HSLS/PGS", smatra Šiber.

Analitičar Davor Gjenero uvjeren je da će vladu na kraju sastavljati HDZ.

"Sanader je politički spretniji od svog glavnog konkurenta, a i više se potrudio oko budućih koalicijskih partnera nego SDP", tvrdi Gjenero.

Iako se čini da nijedna strana ne namjerava koalirati s HSP-om, analitičari smatraju da je isključivanje te opcije prenaivno.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara