Medicinari razvili biznis trgovanja jajnim stanicama

ZASTARJELI zakon i pravna neregulativa omogućili su stručnjacima državnih klinika da se, osim što se medicinski potpomognutom oplodnjom bave u državnim bolnicama, istom bave i u svojim privatnim klinikama i da te usluge debelo naplaćuju pacijentima.

Naime, inspekcija Ministarstva zdravstva provela je u državnim i privatnim klinikama stručni nadzor u području potpomognute oplodnje, a koji je bio iniciran medicinskom "aferom Kurjak". Podsjetimo, u srpnju 2003. godine, dr. Asim Kurjak prijavljen je zbog nedozvoljenog presađivanja jajnih stanica kod sedam pacijentica.

No, kako prenosi Jutarnji list, nalaz inspekcije provedene u Petrovoj bolnici, na Svetom Duhu i nekim privatnim poliklinikama pokazao je da su u aferu krađe jajnih stanica uključeni i drugi ugledni stručnjaci s toga područja.

Jutarnji doznaje da su navedeni stručnjaci, poput dr. Kurjaka i dr. Velimira Šimunovića koristili državne bolnice kao izvor genetskog materijala, odnosno jajnih stanica i zametaka, a koje su poslije prodavali u svojim poliklinikama. Za ove tvrdnje inspekcija je našla i materijalne dokaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministri zdravstva Andro Vlahušić i Andrija Hebrang potvrdili su da je inspekcija doista našla velik broj nepravilnosti koje su na više od 500 stranica izvješća dostavljene Državnom odvjetništvu.

U cijelom slučaju nejasno je zapravo što su jajne stanice. Zakonom iz 1978. godine koji je na snazi, zabranjena je prodaja dijelova ljudskog tijela, organa ili tkiva, a u istom zakonu jajne stanice nisu definirane.

Razlog tomu je taj što se krajem 70-ih jajnim stanicama zbog tehničkih nemogućnosti nije moglo ni na koji način manipulirati, bilo legalno ili ilegalno. U međuvremenu medicinska znanost i tehnika uvelike su napredovali, a zakon je ostao isti tj. zastario.

Inspekcijski nalaz nedvojbeno je pokazao i da su neki ugledni stručnjaci, osim što su medicinski potpomognutu oplodnju obavljali u svojim privatnim klinikama, i to da su bili glavni akteri tih radnji te su sami pisali novi zakon koji bi trebao regulirati medicinski  potpomognutu oplodnju.

Prema tom prijedlogu zakonu, nepravilnosti bi se jednostavno ozakonile.

Starim pak zakonom, radnje za koje su prijavljeni navedeni medicinski stručnjaci, nisu bile izrijekom ni zabranjene ni dozvoljene jer su tada bile naprosto nepoznate. Između ostaloga i otuda proizlaze tvrdnje dr. Kurjaka da nije manipulirao jajnim stanicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara