Medicinske sestre: Ministar Ljubičić nam podvaljuje

Medicinske sestre: Ministar Ljubičić nam podvaljuje

HRVATSKA komora medicinskih sestara tvrdi kako ministar zdravstva Neven Ljubičić nije rekao istinu kada je izjavio kako Komora podržava nacrt Pravilnika o specijalizacijama, i da time on obmanjuje javnost i podvaljuje Komori.

Naime, odgovarajući na optužbe strukovne udruge medicinskih sestara, da novim Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara i tehničara, ponižava medicinske sestre i degradira njihovu struku, Ljubičić je Novom listu u srijedu kazao da Pravilnik ima podršku.

"Hrvatska komora medicinskih sestara podržala je zakonodavne promjene vezane uz uvođenje sestrinskih specijalizacija, a to su učinili i sindikati", kazao je on tada, na što demantijem odgovaraju medicinske sestre.

"Tražimo da Ljubičić predoči Komorin odgovor javnosti"

Komora se na zahtjev Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi očitovala o nacrtu Pravilnika, ali ne pozitivno, nego negativno, i dostavila svoj odgovor na ruke ministru. "Izrijekom je navela da se protivi predloženim specijalizacijama", stoji u njihovom priopćenju.

"Takva izjava dr. Ljubičića ne samo da dovodi u zabludu gotovo 30 tisuća medicinskih sestara koje su članovi Komore, nego šteti u konačnici i cjelokupnom zdravstvenom sustavu", pišu medicinske sestre, koje od Ljubičića traže da pokaže javnosti to njihovo očitovanje, "kako bi javnost bila upućena u istinit stav Komore".

Razdor i zla krv među medicinskim sestrama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal CroNurse dan prije Ljubičićeve izjave prenio je stav Komore medicinskih sestara u kojima one oštro kritiziraju Ljubičićev Pravilnik.

"Pravilnik o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara i medicinskih tehničara podvala je Ministarstva zdravstva najbrojnijoj kategoriji zdravstvenih djelatnika. Taj je pravilnik neprovediv u praksi, a ako ga ministar Ljubičić donese, unijet će razdor i zlu krv među medicinske sestre", tvrde u Hrvatskoj komori medicinskih sestara.

"Suludo je govoriti o specijalizaciji sestara kad ih u sustavu nedostaje 40 posto. Tko će za to vrijeme raditi umjesto njih?", pitala se predsjednica Komore, Dragica Šimunec.

Pravilnik, naime, definira sustav specijalizacija medicinskih sestara i tehničara po kriteriju radnog staža, pa bi se medicinske sestre s manje od 15 godina staža morale specijalizirati, a one s više od 15 godina staža imale bi status specijalista i mentora. To sve ponižava medicinske sestre, kažu u Komori.

Protiv ministrove izjave osim komore prosvjedovao je i Samostalni sindikat zdravstva, te još pet udruga medicinskih sestara i tehničara.

A.B.
Foto: Vlada RH,  Livefromtheheart.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara