Medicinski časopisi traže javni registar kliničkih istraživanja

UREDNICI Hrvatskog medicinskog časopisa (Croatian Medical Journal) poduprli su u okviru Međunarodnog odbora urednika medicinskih časopisa (ICMJE) inicijativu da se javnosti dostupnijima učine podaci dobiveni kliničkim istraživanjima, posebno oni negativni koje bi farmakološke tvrtke možda željele zadržati za sebe, bilježi agencija Associated Press.

ICMJE će zatražiti da se rezultati kliničkih istraživanja registriraju u javnoj bazi podataka čak i ako u nepovoljnom svjetlu prikazuju proizvod tvrtke koja je sponzorirala istraživanje, napominje agencija, ističući da je ta inicijativa rezultat otkrića da postoji veza između nekih antidepresiva i suicidalnog ponašanja kod djece.

Urednici medicinskih časopisa željeli su da se njihov potez poklopi sa saslušanjem u američkom Kongresu u vezi s pitanjem antidepresiva, ističe AP, dodajući da su time preduhitrili farmakološku industriju koja također namjerava na Internetu objaviti novi ali selektivan registar kliničkih istraživanja djelovanja pojedinih lijekova.

Nova uređivačka politika ICMJE-a odnosit će se na klinička istraživanja koja bi trebala biti upisana u registar nakon 1. srpnja 2005. g. a postojeća istraživanja moraju biti upisana u registar do rujna 2005. g., prenosi agencija objašnjenje glavne urednice The Journal of the American Medical Association (JAMA) dr. Catherine DeAngelis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Urednici su priznali da bi neke farmakološke tvrtke mogle izbjeći upis u registar objavom svojih istraživanja u drugim časopisima ali glavni urednik The New England Journal of Medicine dr. Jeffrey Drazen napominje da neki istraživači možda neće htjeti sudjelovati u istraživanjima ako njihovi rezultati neće biti objavljeni u najuglednijim časopisima, prenosi AP.

Međunarodni odbor urednika medicinskih časopisa obuhvaća, između ostalih, The Lancet, Canadian Medical Association Journal, The Medical Journal of Australia, New Zealand Medical Journal, Croatian Medical Journal, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Tidisskrift for Den Norsek Llegeforening i Ugeskrift for Laeger, napominje AP.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara