Medicinski fakultet u Zagrebu proslavio 86. godišnjicu osnutka

NA MEDICINSKOM fakultetu u Zagrebu danas je prigodnom svečanošću obilježena 86. godišnjica osnutka tog fakulteta, a tim je povodom otvoren Centar za funkcionalnu genomiku na Šalati, prvi takve vrste u ovom dijelu Europe.

Centar će, kao veza bazičnih i kliničkih medicinskih istraživanja, omogućiti razvoj učinkovitih dijagnostičkih, preventivnih i terapijskih postupaka, istaknuli su dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar i voditelj Centra Dimitri Krainc.

Po njihovoj ocjeni, visoka razina znanstvenog rada u Centru za funkcionalnu genomiku bit će osigurana putem znanstvenog savjeta koji će aktivno biti uključen u svaki projekt, a činit će ga stručnjaci Medicinskog fakulteta, KBC-a Zagreb i Harvard Medical Schoola.

Većina vodećih istraživačkih institucija i sveučilišta krenulo je u primjenu novih mogućnosti koje pruža genomika, a sada smo i mi uskočili u taj vlak, napomenuo je dekan Labar. "Misija nam je da educiramo kvalitetne ljude", dodao je napomenuvši da će modernim znanstevnim okružjem nastojati osigurati i da se naši stručnjaci vrate iz inozemstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će Centar isprva poslužiti u znanstvene svrhe da bi se zatim mogli raditi i genetski testovi koji dosad nisu bili mogući pa će se tako primjerice kod žena koje boluju od raka dojke pomoću genetskih čipova moći utvrditi hoće li tumor metastazirati.

Dekan Medicinskog fakulteta izrazio je nadu da će i novi saziv Vlade podržati projekt biomedicinskog središta na Šalati koji je već ušao u prvu izvedbenu fazu u kojoj je predviđena dogradnja Dekanata Medicinskog fakulteta, izgradnja Stomatološkog fakulteta i Visoke zdravstvene škole.

Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su Nagrade "Medicina" dvjema medicinskim sestrama Gislaine Jacquier i Fabienne Schmit iz Ženeve i Luxembourga koje su 1991. kao članice "Lječnika bez granica" nesebično pomagale ranjenicima u Vukovaru te pritom obje bile teško ranjene kad je kamion za evakuaciju naletio na minu. Nagradu su iz ruku dekana Borisa Labara primile osobno G. Jacquier, a u ime F. Schmit koja je nedavno preminula, njezina majka Marcelle, obje toplo pozdravljene od profesora i studenata Medicinskog fakulteta.

Na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade RH u odlasku Ante Simonić i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara