Mediji najugroženiji u tranzicijskim zemljama i zonama sukoba

UOČI Svjetskog dana slobode medija, što će ga ove godine UNESCO 3. svibnja obilježiti u Beogradu, to UN-ovo tijelo upozorava, u priopćenju objavljenom u petak, da su mediji najugroženiji u tranzicijskim zemljama i zonama sukoba.

Na Svjetski dan slobode medija u glavnome gradu SCG, međunarodni novinarski žiri pod predsjedanjem Olivera Clarka, proglasit će zatvorenog kubanskog novinara i pjesnika Raula Riveru Castanedu dobitnikom svjetske nagrade za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano 2004.

UNESCO se posebice zauzima za nezavisne i pluralističke medije u zonama sukoba ili zemljama proizašlim iz zona sukoba, poput država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Ta je agencija UN-a prošle godine pridonijela otvaranju prve tiskare u Beogradu za privatne i nezavisne novine. UNESCO je također pomogao da se uspostavi mreža televizijske razmjene ERNO koja okuplja 12 televizijskih kuća.

UNESCO smatra da je u poslijeratnim razdobljima od iznimne važnosti medije staviti u službu "zacijeljivanja rana" te društvenog i gospodarskog oporavka.

U Afganistanu je UNESCO potpomogao projekt izdavanja prvih nezavisnih novina, pa je u siječnju 2001. svijetlo dana ugledao "Kabul Weekly".

UNESCO sa sličnim projektima sudjeluje i u Ruandi, Burundiju, Liberiji , a na Bliskom istoku organizira redovite susrete izraelskih i palestinskih novinara. Cilj je uspostaviti novinsku agenciju i razviti javni radijski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ostvatrivanju svojih ciljeva, UNESCO se služi diplomatskim kanalima, kako bi se vlade uvjerilo u nužnost poštivanja prava novinara.

Protekle je godine u svijetu živote izgubilo 64 novinara, a njih 19 je ubijeno u Iraku.

Ta se brojka približila "opasnoj" 1999. godini kada je živote izgubilo 86 novinara, uglavnom u Sijera Leoneu i na Balkanu.

Novinari ne gube živote samo u ratnim zonama, već su često meta raznih sigurnosnih službi i organiziranog kriminala kojima smetaju novinarske istrage, dodaje se u priopćenju.

(Hina) xvk yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara