Mediji susjednih zemalja o Papinom pastoralnom posjetu Hrvatskoj

Mediji susjednih zemalja o Papinom pastoralnom posjetu Hrvatskoj

SVI UTJECAJNI mediji Hrvatskoj susjednih zemalja izvijestili su u četvrtak i petak o pastoralnom pohodu pape Ivana Pavla Drugog Hrvatskoj uz isticanje kako je to već njegov treći posjet.

BH TV 1 i TV Federacije BiH izvijestili su u četvrtak navečer o Papinom dolasku u Rijeku kao o najvažnijoj vanjskopolitičkoj vijesti, no bez posebnih komentara.

Elektronski mediji u BiH navode kako je Sveti Otac i ovoga puta u Hrvatskoj iznimno srdačno dočekan te da će njegov boravak trajati čak pet dana.

List "Dnevni avaz" u petak prenosi Papine riječi, koje je uputio javnosti po dolasku u Rijeku, da s posebnom radošću po treći put stupa na hrvatsko tlo kako bi ispunio zadaću Petrova nasljednika i svima poželio mir.

List prenosi i riječi predsjednika Stjepana Mesića kojima je Svetog Oca podsjetio da je Hrvatska proteklih godina usrdno radila na izgradnji kulture mira, što je bila Papina velika želja.

Opširno izvješće o Papinu dolasku u Hrvatskoj prenose i sarajevske "Jutarnje novine" kao i "Oslobođenje" koje izvješćuje i o lažnoj dojavi o podmetnutoj bombi u krčkoj zračnoj luci.

Slovenski elektronski mediji u četvrtak su u izvješćima svojih dopisnika iz Hrvatske javljali o dolasku pape Ivana Pavla II u treći pastoralni posjet Hrvatskoj navodeći program njegova boravka, a prenijeli su i očekivanja od Papina posjeta uglavnom koristeći izvore svjetskih agencija. Katolički "Radio Ognjište" objavio je da će se s Papom susresti i slovenski biskupi te ljubljanski nadbiskup Franc Rode.

Središnji slovenski dnevni list "Delo" u svom prilogu od petka prenosi navode iz hrvatskog tiska u pogledu očekivanja hrvatskih vjernika i države. Dopisnik "Dela" Peter Žerjavič među ostalim piše: "U Hrvatskoj crkva, gdje je 88 posto ljudi katolika, ima unatoč valu europskog liberalizma još uvijek jak položaj i utjecajnu ulogu u politici, socijali i obrazovanju. U zadnje je vrijeme s državom počela ubrzano rješavati neriješena pitanja, poput vlasničkog udjela crkve u Croatia osiguranju, gradnje luksuznog vojnog ordinarijata i denacionalizacijskih zahtjeva".

"Delo" navodi da će Papine poruke prilikom posjeta biti očekivane. Riječima da će bogata baština Hrvatske ojačati Europsku uniju Papa je, navodi "Delo", "pozvao vjerske i civilne vlasti da rade na zacjeljivanju rana koje su posljedica rata i totalitarizma".

List podsjeća i na posjet predsjednika Mesića Vatikanu krajem prošle godine i na Papino pitanje o tome zašto Hrvatska zaostaje za Slovenijom iako su se obje države u isto vrijeme osamostaljivale. "Za očekivati je da će Papa zahtijevati poštovanje međunarodnih obveza budući da se desni dio hrvatskog svećenstva otvoreno protivi izručenju časnika u Den Haag. To će još posebno biti osjetljivo u Zadru, gdje su se na Papinim plakatima pojavile slike haaškog bjegunca generala Ante Gotovine", piše vodeći slovenski list.

Uključivanje "današnjih balkanskih država" u Europu, glavna je politička poruka jučer započetog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, dok će duhovna poruka biti moralna obnova cijelog kontinenta, za što se Karol Woytila zalaže od početka svog pontifikata, ocjena je koju u petak u drugom vodećem slovenskom dnevnom listu "Dnevnik" iznosi u svojoj redovnoj kolumni teolog Drago Ocvirk.

Pišući o smislu Papina posjeta Hrvatskoj, Ocvirk podsjeća da će posjetom Dubrovniku, Osijeku i Zadru, gradovima koji su "najviše pretrpjeli za vrijeme domovinskog rata", dati "još jedan dar domoljublju koji je sve prije nego (puki) nacionalizam".

Papa će tijekom posjeta Hrvatskoj upozoriti i na problem pada nataliteta, pojavu koju dijeli cijela Europa - i razvijene i tranzicijske zemlje, ponoviti važnost čvrstog obiteljskog života, a od duhovnih vrijednosti koje trebaju vrijediti "i za novu Hrvatsku i za novu Europu" tu je, ističe Ocvirk, vraćanje cijelog kontinenta kršćanskim duhovnim korijenima, za što se Woytila zalaže od početka svog pontifikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbijanski elektronski i pisani mediji u petak su objavili agencijske vijesti o posjetu pape Ivana Pavla Drugog Hrvatskoj, naglašavajući da je jučerašnji dolazak poglavara Rimokatoličke crkve njegovo stoto apostolsko putovanje.

Beogradski dnevnik "Glas javnosti", posredstvom agencije Srna, prenosi ocjenu njemačkog lista "Frankfurter Rundschau" da hrvatska Vlada očekuje da će izvući političku korist od Papinog posjeta, te bi "zajednički nastupi bivšeg komunista (premijera Ivice) Račana s rimokatoličkim poglavarom trebali doprinijeti porastu popularnosti premijera među stanovništvom, koje se većinom (80 posto) izjašnjava kao rimokatoličko".

Svjetske agencije o boravku Pape u Hrvatskoj

Svjetske agencije u petak veliku pažnju posvećuju drugom danu višednevnog boravka pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj.

Drugog dana pastoralnog posjeta Hrvatskoj, Sveti Otac boravi u Dubrovniku, gdje je za euharistijskog slavlja u gruškoj luci beatificirao časnu sestru Mariju Petković.

"Ponovno se zalažući za toleranciju i pomirenje na Balkanu, papa Ivan Pavao II. u petak Hrvatima daje primjer beatificikacijom časne sestre koja je svoj život posvetila siromašnoj djeci", piše Associated press, te podsjeća da je Dubrovnik pretrpio velike štete u srpskom bombardiranju tijekom hrvatske borbe za nezavisnost.

Dubrovnik se, nastavlja agencija, želio Papi predstaviti u najboljem svjetlu, pa je u Starom gradu popravljena ulična rasvjeta koja je bila uništena u bombardiranjima 1991. godine.

"Dan uoči Papina dolaska, ulična rasvjeta je ponovno zasjala po prvi puta nakon rata", piše novinar AP-a.

Sve agencije navode da su organizatori na misi u Gružu očekivali do 80.000 vjernika, te ističu da su u Dubrovniku poduzete iznimne mjere sigurnosti.

"Više od desetljeća nakon rata u Hrvatskoj, etničke napetosti i dalje postoje, a nacionalizam se ponovno pojavljuje, što zabrinjava (hrvatske) čelnike koje se bore da za sobom ostave turbulentu prošlost Hrvatske i zemlju pripreme za ulazak u EU, najranije 2007.", navodi AP.

Papa je u četvrtak pri dolasku u Hrvatsku dao potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju. AP podsjeća da je većina stanovništva Hrvatske rimokatoličke vjere, te da je Vatikan bio među prvima u svijetu koji su priznali Hrvatsku 1991. godine.

Francuska novinska agencija France presse u petak objavljuje više tekstova posvećenih Papinom boravku u Hrvatskoj.

U Dubrovnik će, navodi AFP, u petak stići i veliki broj vjernika iz susjedne BiH te iz Crne Gore.

Sveti je Otac u Dubrovniku, nastavlja novinar AFP-a, odao počast "svim hrvatskim ženama" koje su patile tijekom hrvatsko-srpskog "okrutnog rata".

Papa će se, dodaje AFP, nakon mise i beatifikacije u Dubrovniku, papamobilom provesti Stradunom.

Njemačka novinska agencije Dpa također objavljuje tekstove o papinom boravku u Dubrovniku, te ističe da je Sveti Otac za svoje stoto pastoralno putovanje odlučio po treći puta u deset godina posjetiti Hrvatsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara