Mediji u BiH o Papi

VIJEST o smrti Pape Ivana Pavla II. na naslovnicama je svih bosanskohercegovačkih dnevnih listova koji izlaze nedjeljom a elektronski mediji gotovo cjelokupni informativni program također su posvetili informacijama iz Vatikana.

Državna televizija BHT 1 i entitetske televizije u subotu načever prekinule su redoviti program kako bi gledatelje izvjestili o smrti Svetog Oca a nakon toga emitirali su posebne sadržaje u kojima se s velikim poštovanjem govorilo o Ivanu Pavlu II. te posebice o njegovu zalaganju za mir u BiH kao i dvama pastoralnim pohodima Sarajevu i Banjoj Luci.

U posebnom prilogu posvećenom posljednjim danima i smrti Svetog Oca "Dnevni avaz" u nedjelju prenosi i brojna reagiranja svjetskih državnika te podsjeća na poruke što ih je Ivan Pavao II. prenio svojim sugovornicima i narodu BiH kada je pohodio tu zemlju osuđujući nasilje i ohrabrujući učvršćenje mira.

Izvješćujući na naslovnici o Papinu odlasku s ovoga svijeta, "Oslobođenje" konstatira kako će on ostati upamćen kao, zasigurno, jedan od najvećih i najznačajnijih ljudi 20. stoljeća. Ovaj list također podsjeća na Papine pohode BiH te na njegove ključne poruke u Sarajevu 1997. godine i Banjoj Luci 2003: "Valja znati pitati oporoštenje i oprostiti" i "Uzdajte se u Boga i krenite iz početka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oslobođenje" uz druga reagiranja svjetskih državnika ističe i ono hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te citira njegove riječi kako je Papa bio neumorni borac za bolje odnose među ljudima.

"Doista, bio je ne samo duhovni vođa katolika širom svijeta i istinski vatikanski kormilar nego i globalna ličnost kakvih je malo dao naš planet", zaključuje "Oslobođenje".

Velikim i dirljivim pozdravom "Zbogom Oče" od Pape se na naslovnici oprostio mostarski "Dnevni list" koji također citira posljednju poruku Svetog Oca: "Ja sam vas tražio vi ste došli".

U komentaru ovog lista navodi se kako je preminuo najvjerniji prijatelj Hrvata.

Banjolučke "Nezavisne novine" podsjećaju kako su uoči Papine smrti širom Bih služene mise na kojima su se vjernici iskreno molili za Svetog Oca. Ovaj list, prenoseći ocjene svjetskih medija, navodi kako je jednoglasna ocjena da je otišla posljednja markantna figura jednog stoljeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara