Mediji u regiji: Kanadski biznismen ponižen napustio mjesto premijera

Mediji u regiji: Kanadski biznismen ponižen napustio mjesto premijera

Foto: FaH

POLITIČKA nestabilnost u Hrvatskoj koju ilustrira pad Oreškovićeve vlade i neizvjesnost raspleta sadašnje krize nije dobra vijest "za regiju", a još nije jasno je li moguće oblikovanje nove većine ili će biti potrebni novi izbori, navode u petak u prvim komentarima slovenski mediji.

Sadašnja je kriza u Hrvatskoj "praktički nerješiva", kazao je za "Delo" politički analitičar i bivši političar Borut Šuklje, nekada prvi veleposlanik samostalne Slovenije u Srbiji, ocijenivši da je neizvjesno bi li novi izbori donijeli bitno različit rezultat od prijašnjih, ali da je to vjerojatniji scenarij od oblikovanja nove većine u sadašnjem sazivu Sabora.

Šuklje je ocijenio da je razvoj događaja u Hrvatskoj pokazao kako je dobro da je sadašnja slovenska vlada Mire Cerara inzistirala da arbitražu o granici treba nastaviti unatoč drukčijim prijedlozima, ali da u bilateralnim odnosima Slovenije i Hrvatske zbog krize ne treba očekivati promjene, dok je bitno kako će nestabilnost djelovati na šire okruženje.

Pad hrvatske vlade nije dobra vijest za regiju u kojoj su bitni odnosi Zagreba i Beograda, kazao je Šuklje, upozorivši da i u Srbiji gdje je na zadnjim izborima uvjerljivo pobijedio premijer Vučić još nisu formirane nova koalicija i nova vlada.

S padom Oreškovićeve vlade u Saboru drama još nije završena i upitno je hoće li Tomislav Karamarko osigurati formiranje nove vlade bez izbora ili će SDP-u uspjeti sakupiti većinu potpisa zastupnika za nove izbore, piše u petak mariborski list "Večer".

"Odlučujuća uloga Mosta"

Odlučujuću ulogu u tome opet će imati Most koji je deponirao svojih 12 potpisa, piše komentator tog  lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se našla "usred političkog kaosa" navodi se u komentaru ljubljanskog "Dela" koje prenosi ocjene nekih hrvatskih analitičara i medija da eksperimentiranje do kojega je došlo zbog tijesnih rezultata prijašnjih izbora nije dalo dobar rezultat i da je to uzrok sadašnje situacije.
Nije malo onih koji drže da će to eksperimentiranje imati i znatne posljedice kasnije, navodi vodeći slovenski list.

"Ako je imenovanje kanadskog biznismena hrvatskog podrijetla za mandatara vlade bilo iznenađenje, iznenađenje svakako nije bio njegov ponižavajući odlazak s tog mjesta", piše ljubljanski list "Dnevnik" u komentaru. Oreškovića je HDZ u jednom trentku doveo kao izbavitelja i mesiiju, ali se on susreo s realnošću istog trenutka kad je svoju premijersku funkciju poželio obavljati na svim područjima i s punim ovlastima, navodi komentator Zoran Senković, opisujući nesporazume između bivšeg premijera i stranke koja ga je predložila kao kompromisno rješenje nakon što je Most ustrajao da mandatar ne može biti predsjednik HDZ-a.

Oreškovićeva kobna pogreška je bila kad je svoje poslanstvo shvatio previše ozbiljno i tako počeo ulaziti u područje koje je želio kontrolirati HDZ, navodi komentator slovenskog "Dnevnika".

Naslovnice tiskovina u Bosni i Hercegovini također su posvetile pozornost padu hrvatske vlade, dok je najutjecajniji Dnevni avaz naveo kako se radi o vrhuncu političke krize u Hrvatskoj.

Na naslovnici Oslobođenja je fotografija Tihomira Oreškovića, a novinari ove tiskovine navode kako je njegovom smjenom automatski pala vlada.Ove novine ističu riječi bivšeg premijera da je pravi razlog za rušenje vlade taj što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora Ina-MOL. Iz HDZ-a su prenijeli navode kako stoje iza kandidata ove stranke za mandatara nove vlade, a to je dojučerašnji nestranački ministar financija Zdravko Marić.

"Vrhunac poltičke krize"

Oslobođenje citira i šefa SDP-a Zorana Milanovića navodeći kako je spreman za izbore ali da nije sretan sa sadašnjom situacijom u Hrvatskoj.

Oslobođenje navodi kako u roku od 30 dana Sabor mora potvrditi novu vladu ili će Hrvatska ići na prijevremene parlamentarne izbore. Na naslovnici Nezavisnih novina iz Banja Luke navodi se da je pala vlada Hrvatske te da Tomislav Karamarko i ministri HDZ-a nisu nazočili sjednici na kojoj je donesena odluka o smjeni premijera Oreškovića.

Sarajevski Dnevni avaz uz konstataciju da je pala Oreškovićeva vlada ističe kako se radi o vrhuncu političke krize u Hrvatskoj. Posebno ističu i poruku čelnika Mosta Bože Petrova: Vidimo se na izborima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara