Mediji: Vojska S. Koreje u stanju pripravnosti

SJEVERNOKOREJSKI državni mediji objavili su da su snage te komunističke zemlje u stanju pune borbene pripravnosti za slučaj američke agresije, i tako jača napetost u vezi s nuklearnom krizom na korejskom poluotoku.

Radio Pjongjang objavio je da se zapovjednici korejske narodne armije zaklinju na odanost sjevernokorejskome vođi Kim Jong-ilu koji je za vikend posjetio dvije postrojbe.

Sjeverna Koreja stalno optužuje Sjedinjene Države da se pripremaju za napad, a prijetnjom smatra činjenicu što je SAD poslao jedan nosač zrakoplova u vode kraj korejskoga poluotoka.

Washington odbacuje korejske optužbe, ali američki dužnosnici jesu najavili da će pojačati prisutnost u Južnoj Koreji kako bi Sjevernu odvratili od akcija u slučaju američke intervencije u Irkau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo najnovije sjevernokorejsko verbalno zaoštravanje situacije nije popraćeno pokretima snaga, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Korejska je kriza počela u listopadu prošle godine kad je SAD objavio da je Sjeverna Koreja priznala da provodi program obogaćivanja urana, čime krši sporazum iz 1994. kojim se obvezala da će zamrznuti nuklearni program u zamjenu za dva nuklearna reaktora i gospodarsku pomoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara