Medijski tajkun i političar Radončić prije uhićenja pripremao obračun s Izetbegovićem?

Medijski tajkun i političar Radončić prije uhićenja pripremao obračun s Izetbegovićem?

Foto: Hina

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine prikupilo je informacije kako je utjecajni političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić, uhićen zbog ometanja pravosuđa, pripremao medijski i politički obračun s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem optužujući ga da stoji iza njegova progona, objavljeno je u srijedu na sudu.

Radončić je javno neprekidno tvrdio kako on i Izetbegović kao i stranke koje vode ostaju čvrsti koalicijski partneri pa iznenađuju podaci objavljeni tijekom ročišta na Sudu BiH u srijedu na kojemu je državno tužiteljstvo obrazlagalo zahtjev da se Radončiću odredi jednomjesečni pritvor.

Šef odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH Božo Mihajlović pročitao je na ročištu koje je trajalo gotovo šest sati prijepise Radončićevih  telefonskih razgovora prisluškivanih uz odobrenje Suda BiH a u jednom od njih početkom tjedna uhićeni političar je nekadašnjem gradonačelniku Mostara Safetu Orućeviću kazao kako posjeduje dokaze da su Izetbegović i sadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić odgovorni za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, sarajevskog kriminalca likvidiranog u zasjedi 2007. ali i Nedžada Ugljena, nekadašnjeg visokog dužnosnika bošnjačke tajne službe AID.

Ugljen je također ubijen u zasjedi u Sarajevu davne 1997. a njegovo ubojstvo do danas nije razjašnjeno.

Ubojstvo Delalića je pak kazneno djelo s kojim je Radončić povezan preko optužnice protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od balkanskih kriminalnih klanova kojemu se sudi u Prištini.

Neki svjedoci u tom procesu tvrdili su kako je Radončić taj koji je od Keljmendija naručio Delalićevo ubojstvo.

Prema onome što je Radončić kazao Oručeviću, objavljivanje informacija o svemu tome bile bi njegov odgovor na trenutačni kazneni progon jer je Radončić ocijenio kako Izetbegović zapravo stoji iza njegova uhićenja.

"Bakir i Osmica (Mehmedagićev nadimak) od sada će se valjati u blatu", najavio je Radončić.
Slične nakane potvrdio je u snimljenom razgovoru s Bakirom Dautbašićem, svojim suradnikom kojega je predložio za državnog ministra a koji je zbog istog slučaja kao i Radončić uhićen ranije ovog mjeseca.

"Mi ćemo ovo njima morati vratiti", kazao je Radončić u prisluškivanom razgovoru dodajući kako ga u SDA očevidno" smatraju glupanom te mu tri mjeseca pakiraju optužbe".
Izetbegović se pak u sms korespondenciji Radončiću zaklinjao kako nema ništa s istragom koja je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo BiH došlo je do podataka i o Radončićevoj komunikaciji s jednim inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zapovjednikom u Graničnoj policiji pa i s urednicom TV Federacije BiH (FTV) Duškom Jurišić.

Spis kojim je Tužiteljstvo BiH potrijepilo svoj zahtjev za određivanjem pritvora Radončiću i koji uključuje i prijepise prisluškivanih telefonskih razgovora sadrži više od 120 stranica.
Određivanje pritvora traži se zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza.

Radončić je uz ometanje rada pravosuđa osumnjičen i za protuzakonito nuđenje dara odnosno koristi jer je svoj utjecaj iskoristio kako bi za Nermanu Hadžijahić, suprugu zaposlenika američkog veleposlanstva u BiH Zijada Hadžijahića, ishodio mjesto veleposlanice BiH u Sloveniji.
Hadžijahić je zauzvrat trebao provjeriti je li Radončić pod istragom i prislušuju li mu se telefonski razgovori.

Radončić je na ročištu potvrdio kako je doista predložio Izetbegoviću da kao član Predsjedništva BiH imenuje Neramnu Hadžijahić za veleposlanicu u Ljubljani ali je kazao kako mu nije jasno zbog čega je to učinjeno gotovo preko noći.

Ponovio je ranije tvrdnje kako je njegovo uhićenje politički motivirano te kako za istragu nema nikakva stvarnog uporišta.

Sud BiH odluku o tome hoće li za Radončića biti određen pritvor donijet će u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara