Meditacija pozitivno utječe na imunološki sustav i mozak

MEDITACIJA može dugoročno pozitivno djelovati na moždane funkcije i imunološki sustav, izvijestili su znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin u stručnom časopisu Psychosomatic Medicine.

Iako se već dugo zna da se meditacijom učinkovito smanjuju stres i tjeskoba, sad je prvi put dokazano da može pozitivno utjecati i na određene tjelesne procese.

Richard Davidson i njegovi suradnici primijenili su tzv. ´meditaciju usmjeravanja pozornosti´. Pri tome su se osobe koje su meditirale morale usredotočiti na trenutačne osjećaje i misli ne ocjenjujući ih.

U skupini koja je meditirala bilo je 25 ispitanika koji su osam tjedana sudjelovali u tečaju meditacije i svakodnevno meditirali kod kuće. U kontrolnoj skupini koja nije meditirala bilo je 16 osoba.

Nakon meditacije psiholozi su ispitali aktivnost prednjega dijela mozga ispitanika. Prijašnje su studije pokazale da je snažna aktivnost lijeve strane mozga povezana s pozitivnim osjećajima. Doista, kod osoba koje su meditirale primijećena je jaka aktivnost s lijeve strane mozga, za razliku od kontrolne skupine koja nije meditirala.

Uz to, znanstvenici su ispitanicima na kraju treninga ubrizgali cjepivo protiv gripe, a četiri i osam tjedana nakon cijepljenja izmjerili su broj antitijela. Broj antitijela u krvi povećao se u obje skupine, no u skupini koja je meditirala povećanje je bilo znatno veće neko u kontrolnoj skupini.

Ti bi se rezultati morali u budućim studijama potkrijepiti novim dokazima, naglasio je Davidson dodajući kako namjerava ispitati učinak meditacije na neke bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara