Medvjeda koji nije mario za ljude ustrijelili lovočuvari Nacionalnog parka Risnjak

PREMA ljudima nezainteresirani mladi medo, svoju je glad platio životom kada su ga lovočuvari nacionalnog parka Risnjak ustrijelili. Naime, kako piše Novi list, trogodišnji je medvjed dvadesetak dana bio stalni "gost" pansiona Nacionalnog parka, a u potrazi za hranom snalazio se pretraživajući kante sa smećem.

Bezuspješni pokušaji tjeranja

Sve je počelo kada su dvije posjetiteljice prijavile kako ih je presreo medvjed u blizini pansiona, a nakon toga zaprimljena je i prijava jednog gosta koji je rekao kako je vidio medvjeda kako "ruje" po kontejnerima iza pansiona. Ubrzo su se skupili posjetitelji, a medvjed koji je bio zabavljen traženjem hrane, nije pokazivao preveliku pažnju za gledatelje koji su približili na tridesetak metara.

Lovočuvari su ga prvo pokušali potjerati petardama, a zatim i plastičnim mecima, međutim nije bilo efekta. Ubrzo su uputili zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da se medvjed ustrijeli. Dozvola je ubrzo dobivena, a medvjed je ubijen u večernjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriva uprava koja je stvorila naviku

"Ovakve 'medvjede' stvaraju ljudi, koji dozvoljavaju da se medvjedi stvore naviku hranjenja ostacima hrane u blizini ljudskih naselja. Sramota je da je uprava parka Risnjak kod medvjeda stvorila naviku hranjena po kontejneru, iako smo im u sklopu projekta zaštite medvjeda poklonili posebne kante za smeće koje medvjedi ne mogu otvoriti", objasnio je za Novi list Đuro Hubera, vodeći hrvatski i jedan od najuglednijih europskih stručnjaka za velike zvijeri.

Kako je pojasnio, medvjeda se bezuspješno mjesecima prije pokušalo otjerati, međutim nije bilo uspjeha te je na koncu odlučeno da se medvjed ustrijeli.

I.Ć.
Foto: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara