Medvjedev: Ako naši državljani budu napadnuti, odgovorit ćemo kao u Gruziji

Medvjedev: Ako naši državljani budu napadnuti, odgovorit ćemo kao u Gruziji

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev rekao je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je ruska vojna akcija u Gruziji bila neophodna zbog zaštite ruskih državljana, te je upozorio da će Rusija, bude li primorana, ponovno odgovoriti na jednak način.

"Ako naše mirovne snage i naši državljani budu napadnuti, i ubuduće ćemo odgovoriti na jednak način na koji smo odgovorili. Nemojte sumnjati u to", rekao je Medvjedev.

Njemačka kancelarka je rusko slanje trupa u Južnu Osetiju i dublje u Gruziju ocijenila "u nekim vidovima nesrazmjernim", dok je priznala da su neke akcije bile razumne. Merkel je kazala da vjerojatno treba kriviti obje strane.

Angela Merkel je pozvala Ruse da se povuku iz središnje Gruzije na položaje predviđene mirovnim planom EU-a u šest točaka koji je iznio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik je rekao kako je sada glavno "obnoviti mir i osigurati da nitko ponovno nema takve idiotske ideje", aludiravši na gruzijskog predsjednika Mikhaila Saakašvilija.

Medvjedev je istaknuo da je Rusija "jamac sigurnosti na Kavkazu i regiji" te je kazao da će ruske snage ostati u Gruziji. Izrazio je i potporu separatistima u Južnoj Osetiji i Abhaziji te je napomenuo da će Oseti i Abhazi teško moći živjeti u jednoj državi s Gruzijcima.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara