Medvjedev i Tadić dogovorili ruski kredit Srbiji vrijedan milijardu dolara

Medvjedev i Tadić dogovorili ruski kredit Srbiji vrijedan milijardu dolara

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev došao je u posjet Srbiji i s predsjednikom Tadićem dogovorio detalje ruskog kredita Srbiji u iznosu od oko milijardu dolara, a delegacije su potpisale nekoliko međudržavnih ugovora, javljaju srpski mediji.

Medvjedev je došao u Srbiju oko 11 sati, čime je i službeno započeo prvi posjet jednog ruskog predsjednika svojoj balkanskoj saveznici. Nakon uobičajenih protokolarnih pozdravljanja, predsjednici Tadić i Medvjedev su održali, u palači "Srbija" jednosatni sastanak u četiri oka.

"Srbija nikada neće priznati neovisnosti Kosova"

Srpski predsjednik je nakon sastanka rekao da Srbija danas razvija odnose sa Rusijom u području ekonomije koji imaju značaj za razvoj srpske, ali i europskog gospodarstva.

Tadić je zahvalio predsjedniku Ruske Federacije na dosljednoj podršci te države teritorijalnoj cjelovitosti Srbije. Rekao je da Srbija neće mijenjati politiku prema Kosovu i Metohiji i da će nastaviti inzistirati na poštivanju međunarodnog prava.

"U miru ćemo dočekati odluku Međunarodnog suda pravde i onda smo spremni ponovo razgovarati s predstavnicima Albanaca na Kosovu o jednom održivom rješenju, ali Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova", rekao je Tadić.

Energetska i gospodarska suradnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo na pravom putu i ovi projekti pokazuju povijesnu vezu Srbije i Rusije. Modernizacija NIS-a, udio u izgradnji plinovoda "Južni tok", podzemni rezervoar u Banatskom Dvoru, sve su to veliki projekti o kojima ovisi energetska sigurnost Europe na čemu mi aktivno radimo", rekao je Medvedev a prenosi B92.

U razgovoru su dogovoreni i detalji oko ruskog kredita Srbiji u iznosu od milijardu dolara. Za sada je oko 200 milijuna namijenjeno krpanju srpskog budžeta, dok se još mora dogovoriti kako će se iskoristiti ostatak ruskog kredita.

Medvjedev govori pred Skupštinom

Poslije razgovora dvaju predsjednika, predstavnici resornih ministarstava potpisali su nekoliko međudržavnih sporazuma o suradnji. Među ostalim potpisana su dva ugovora u energetskoj suradnji, zatim o suradnji u području unutrašnjih poslova te nekoliko sporazuma o suradnji u ekonomiji i kulturi.

Ruski predsjednik se oko 16 sati obratio zastupnicima Skupštine Srbije, sat vremena kasnije najavljena je posjeta Patrijaršiji, a na kraju posjete Beogradu u 18 sati, Medvjedev će prisustvovati svečanoj akademiji u Sava centru povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara