Medvjedev: Ono što su učinile gruzijske vlasti neshvatljivo je ljudskom razumu

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio je u govoru ruskim vojnicima koji su sudjelovali u ruskoj vojnoj operaciji u Gruziji da "zločin" koji su u Južnoj Osetiji počinila "politička čudovišta" na vlasti u Gruziji ne smije "ostati nekažnjen".

"Ono što su počinile gruzijske vlasti neshvatljivo je ljudskom razumu. Njihovi se postupci ne mogu protumačiti i nipošto ne smiju ostati nekažnjeni: Događaji su pokazali da i danas postoje politička čudovišta željna ubijanja kako bi vlastitu osrednjost nadoknadili istrebljenjem čitavog naroda" rekao je Medvjedev.

Ruski predsjednik je kazao da je povijesna sličnost očita, ali da će učiniti sve da taj zločin ostane nekažnjen, beza navođenja na koji povijesni događaj misli.

Gruzijski vojnici "ubijali ruske ranjenike"

Danas su, pak, iz Moskve ponovljene optužbe na račun gruzijskih vojnika koji su tijekom napada na Chinvali ubijali ranjene pripadnike ruskih mirovnih snaga smještenih u Južnoj Osetiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General-bojnik Aleksandar Soročkin, koji vodi istražnu službu ruske vojske, izjavio je kako su na truplima ruskih "mirovnjaka" ubijenih 8. kolovoza u Chinvaliju pronađeni tragovi baruta, tj. ispaljivanja metaka iz neposredne blizini.

"Neki od vojnika su bili prvo onesposobljeni, pa likvidirani hicima u glavu iz neposredne blizine", tvrdi Soročkin.

Ruske vlasti su već ranije objavile kako je preko stotinu posebnih istražitelja upućeno u Južnu Osetiju kako bi prikupljali podatke o ratnim zločinima koje su tijekom napada na Chinvali navodno počinili pripadnici gruzijskih snaga. Osim optužbi za mučke likvidacije ruskih mirovnjaka te uništavanje civilnih ciljeva po gradu, gruzijske snage se terete za klanje i namjerno gaženje osetskih civila tenkovima.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara