Medvjedev osudio staljinističke čistke

Medvjedev osudio staljinističke čistke

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev je povodom dana sjećanja na žrtve političke represije, oštro osudio čistke koje su se dogodile u vremenu Staljinove vladavine i koje su odnijele milijune života. Medvjedev je osudio zločine koji su se dogodili u periodu od 1920. do 1953. godine. "ništa nije toliko važno kao ljudski život. I nema opravdanja za nasilje", zapisao je Medvjedev na blogu ruske vlade.

Ruski predsjednik je dodao da su neki političari u zadnje vrijeme pokušavali Staljinovo djelovanje prikazati kroz bolje svjetlo. U vremenu vladavine predsjednika Vladimira Putina su Staljina nazivali "velikim vođom koji je od Sovjetskog Saveza stvorio svjetsku velesilu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema opravdanja za zločine

Na blogu ne Medvjedev dodao i nekoliko netipičnih kritika na račun nekadašnjeg režima. "Sjećanje na tragediju je jednako sveta kao i sjećanje na pobjede. Jako je važno da mladi razumiju i sudjeluju u jednoj od najvećih tragedija u ruskoj povijesti", objasnio je Medvjedev i dodao da je "nemoguće i zamisliti opseg Staljinove represije u kojoj je bilo ubijeno na milijune ljudi".

Na kraju, Medvjedev je naveo da je velik broj onih koji smatraju da su žrtve pale za neki viši cilj. "Nijedan uspjeh, ambicija ili razvoj neke države ne može opravdati cijenu boli i ljudskih žrtava", navodi ruski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara