Medvjedev preuzeo Putinovo prijestolje

DMITRIJ MEDVJEDEV inauguriran je kao treći predsjednik Rusije od raspada Sovjetskog saveza 1991. Ceremonija inauguracije 42-godišnjeg Medvedeva održana je u Kremlju pred 2400 gostiju.

Iako Medvjedev postaje predsjednik, analitičari se slažu da će glavnu ulogu u upravljanju Rusijom i dalje imati dosadašnji predsjednik Vladimir Putin, koji se sada samo seli u stolicu premijera Rusije. 

Putin je bio zaštitnik Medvjedeva i mentor u njegovom političkom usponu pa nije upitan njegov daljnji utjecaj. Za vrijeme Putinovog predsjedničkog mandata Medvedev je imao niz važnih uloga: bio je zamjenik premijera, direktor Gazproma - najvećeg ruskog proizvođača plina, šef izborne kampanje i šef predsjednikovog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još početkom 90-ih Medvedev je kao asistent na Sveučilištu Sankt Petersburga postao savjetnik tadašnjeg dogradonačelnika Vladimira Putina.

Za danas su najavljeni i prosvjedi za vrijeme ceremonije inauguracije koje organizira skupina Druga Rusija, koju predvodi bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara