Medvjedev proglasio dan žalosti: 39 mrtvih i više od 72 ranjenih

Medvjedev proglasio dan žalosti: 39 mrtvih i više od 72 ranjenih

Tekst: Z.J./I.Ka.
Foto: AFP
Video: YouTube

NAKON jučerašnjih terorističkih napada na moskovsku podzemnu željeznicu, ruske su vlasti danas proglasile dan žalosti. Dvije napadačice samoubojice raznijele su se na podzemnoj željeznici u vrijeme jutrošnjega vršnog sata pri čemu je poginulo 39 ljudi, a više od 72 je ozlijeđeno dok je petero u kritičnom stanju. Identiteti od tek osmero osoba koje su poginule u eksplozijama poznati su.

Prvi napad na stanicu podzemne željeznice Lubjanka, koja je smještena pod sjedištem ruske obavještajne službe FSB, bivšeg zloglasnog KGB-a, dogodio se nekoliko minuta prije osam sati, a nakon 45 minuta uslijedio je drugi napad na postaji Park kulture.

Prema priopćenju FSB-a, obje bombe su detonirale žene samoubojice, koje su eksploziv nosile omotan oko tijela. Prema riječima vođe FSB-a, Aleksandera Bortnikova, za napad su najvjerojatnije odgovorne terorističke skupine iz sjevernoga Kavkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teroristi će biti uništeni"

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev je nakon napada naredio pooštrenje sigurnosnih mjera na svim sredstvima javnoga prijevoza u Rusiji te je naredio nastavak oštre borbe protiv terorizma. "Akcije protiv terorizma ćemo nastaviti beskompromisno i do kraja", naglasio je Medvjedev.

Ruski premijer Vladimir Putin, koji se zbog napada ranije vratio iz posjeta u Krasnojarsku u Sibiru je rekao da će teroristi koji su odgovorni za napad biti "nađeni i uništeni". "Uvjeren sam da će nadležna tijela učiniti sve da nađu krivce i kazne ih", rekao je Putin.

Brojni svjetski državnici su napad osudili te naglasili da za terorizam nikada nema opravdanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara