Meksička vlada tiskala vodič za ilegalne imigrante

Meksička je vlada objavila praktični vodič za ilegalne imigrante na putu u Sjedinjene Države zbog čega su je američke organizacije optužile za poticanje ilegalne imigracije, piše BBC na španjolskom jeziku. L

Vodič je tiskan u vrijeme kada vlada američkog predsjednika Georgea W. Busha najavljuje reformu migracijskih zakona, među kojima je uvođenje sustava radnika na privremenom radu u inozemstvu čime bi se regulirao boravak milijuna ilegalnih meksičkih imigranata.

U vodiču potencijalni imigranti mogu na 32 stranice pročitati niz praktičnih savjeta za preživljavanje opasnog puta prelaska granice bez dokumenata. Mogu naučiti da u vodu valja staviti soli radi izbjegavanja dehidracije pri prelasku pustinje Arizona, doznati koja su mjesta najsigurnija za prelazak rijeke Rio Bravo i koja su im prava na liječnike i druga zakonska prava u slučaju da budu pritvoreni u susjednoj zemlji.

Procjenjuje se da svakodnevno stotine Meksikanaca bez dokumenata ulaze u SAD putujući pustinjom Arizona u potrazi za boljim životom.

O sigurnosti meksičko-američke granice u ponedjeljak su u Kaliforniji razgovarali državni tajnik u meksičkoj vladi Santiago Creel i američki ministar domovinske sigurnost u ostavci Tom Ridge, s naglaskom na sprječavanje krijumčarenja droga i ljudi.

Obojica su istaknula važnost uvođenja kategorije 'gastarbajtera', u čemu se Bushu oštro protivi kongres tvrdnjama da bi takve mjere potaknule imigraciju i ugrozile radna mjesta Amerikanaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle je godine 300 Meksikanaca umrlo pokušavajući prijeći granicu i obveza je vlade pokušati to izbjeći", kazao je zamjenik tajnika za vanjske poslove u meksičkoj vladi Geronimo Gutierrez.

On je dodao da vlada "ni na koji način ne promiče ilegalnu imigraciju" i stoga u vodiču jasno kaže da je "siguran i primjeren način ulaska u neku državu valjana putovnica i viza".

Njegovo mišljenje ne dijele i stanovnici SAD-a.

John Keely, direktor komunikacija u Centru za proučavanje imigracija u SAD ocjenjuje da meksička vlada svojim državljanima "pruža priručnik (s napucima) kako izigrati imigracijski zakon SAD-a".

(Hina) xrt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara