Meksiko: Zapatisti proslavili 10. godišnjicu pobune

OKO 2.000 meksičkih Indijanaca proslavilo je u četvrtak 10. obljetnicu svoje pobune započete 1. siječnja 1994. u najjužnijoj meksičkoj državi Chiapas.

Zamaskirani zapovjednik pobunjeničkog pokreta Zapatistička narodna oslobodilačka armija (EZLN), pozvao je narod da "ne odustaje od borbe za svoja prava i da se ne proda vladi".

Nekoliko stotina pristaša pobunjenika doputovalo je iz inozemstva i iz drugih područja Meksika kako bi sudjelovali u proslavama u uporištu zapatista Oventicu, oko 35 kilometara sjeverozapadno od grada San Cristobal del las Casas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvoga siječnja 1994., na dan kada je stupio na snagu Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini između Meksika, SAD-a i Kanade, meksički su Indijanci okupirali pet gradova u Chiapasu. Oni su zatražili ostavku vlade i poboljšanje životnih uvjeta za Indijance koji žive u velikoj bijedi.

Sukobi s meksičkom vojskom odnijeli su oko 160 života. Primirje je 11 dana poslije dogovorio tadašnji predsjednik Carlos Salinas. Primirje je još uvijek na snazi, ali su propali svi pokušaji za sklapanje mirovnog sporazuma.

U nekim dijelovima Chiapasa pobunjenici su uspostavili autonomne zajednice sa svojim vlastitim školama, bolnicama i pravnim sustavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara