Merkel i Sarkozy: Imamo rješenje za krizu u eurozoni

Merkel i Sarkozy: Imamo rješenje za krizu u eurozoni

Foto: AFP

"DOGOVORILI smo se", objavili su Angela Merkel i Nicolas Sarkozy nakon sastanka na kojem se raspravljalo o hitnim mjerama za sanaciju dužničke krize u eurozoni. Lideri Njemačke i Francuske u zajedničkom obraćanju novinarima obećali su da će ubrzo javnost upoznati sa svojim prijedlogom za rješavanje krize.

Paket mjera iza kojeg će stati i Njemačka i Francuska trebao bi biti predstavljen do kraja mjeseca. S nestrpljenjem se iščekuje zajednički prijedlog za sanaciju europskih banaka, koje balansiraju na rubu velike bankarske krize, a koje su dosad bile najveće sjeme razdora između Merkel i Sarkozyja.

Do summita G20 u Cannesu sve mora biti riješeno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svjesni smo da Francuska i Njemačka imaju najveću odgovornost u stabilizaciji eura", kazao je Sarkozy, te obećao da će zajednički paket mjera ponuditi rješenje za krizu u grčki, kao i metodu rekapitalizacija banaka, te plan za ubrzavanje ekonomskog rasta u eurozoni.

"Moramo sa sveobuhvatnim i održivim paketom mjera. Odlučili smo da ćemo iznijeti rješenje do kraja mjeseca, jer Europa mora riješiti sve svoje probleme prije summita G20 u Cannesu", kaže Sarkozy. Summit u Cannesu održava se 3. i 4. studenog.

Banke bi mogle do kraja ostati sjeme razdora

Reklo bi se da je pritisak koji je zadnjih dana dolazio iz cijelog svijeta urodio plodom. Šefove eurozone redom su na odgovornost pozivali Barack Obama i njegov šef financija Tim Geithner, predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, kineski predsjednik Hu Jintao... Kriza u eurozoni, strahuju svi pokretački faktori svjetskog gospodarstva, mogla bi se lako pretvoriti u novu globalnu recesiju.

Nijemci i Francuzi zbog toga moraju, barem za sada, staviti vlastite interese sa strane i udahnuti novi život posrnulim ekonomijama eurozone. No, Reuters u svom izvještaju iz Berlina podsjeća kako su zadnjih dana iz Francuske i Njemačke stizale oprečne poruke pa je, usprkos ohrabrujućim porukama i lijepim riječima, upitno mogu li se Merkel i Sarkozy složiti oko mjera za sprečavanje krize bankovnog sektora u eurozoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara