Merkel mijenja ploču: Želi ograničiti ulazak izbjeglica

Merkel mijenja ploču: Želi ograničiti ulazak izbjeglica

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel, čiju useljeničku politiku kritizira i njezina sestrinska stranka, a pod novim je pritiskom zbog agresije na žene u Koelnu, rekla je da želi ograničiti dolazak izbjeglica, ali i držati granice EU otvorenima.

Merkel, koja je u studenome napunila desetljeće na dužnosti, počinje 2016. pod novim pritiskom vlastitih konzervativaca koji žele ograničiti priljev potražitelja azila u Njemačku nakon rekordnih milijun potražitelja u 2015.

"Meni je vrlo važno da postignemo znatno smanjenje priljeva izbjeglica... a da istodobno čuvamo slobodu kretanja ljudi unutar Europske unije", rekla je Merkel novinarima na godišnjoj konferenciji njezine sestrinske bavarske stranke, Kršćansko-socijalne unije (CSU).

To slobodno kretanje u 26 zemalja članica Schengenske zone koje nemaju unutarnje kontrole granica bio je "motor gospodarskog razvitka i napretka", rekla je kancelarka.

Danska, njemački sjeverni susjed, uvela je privremene granične kontrole u ponedjeljak u strahu da ona ne postane novo konačno odredište izbjeglica pošto je Švedska uvela kontrole kako bi smanjila priljev izbjeglica.

Merkel se ne slaže s prijedlogom čelnika CSU-a Horstom Seehoferom da se u 2016. broj novih migranata ograniči na 200.000, što je jedva petina od milijun pristiglih u 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje brojna različita stajališta. To se danas vjerojatno neće promijeniti", rekla je kancelarka na konferenciji u bavarskim toplicama Wildbad Kreuth, prenosi agencija dpa.

Naglasila je da želi "opipljivo smanjenje" broja dolazaka, ali nije poduprla brojku koju predlaže CSU.
Seehofer i drugi članovi njegove konzervativne stranke inzistirali su da je ograničenje potrebno kako bi se s jedne strane smanjilo opterećenje za javne financije, a s druge osigurala uspješna integracija useljenika.

Vlasti i infrastruktura u saveznoj pokrajini Bavarskoj, sjedištu CSU-a, napose su pogođene masovnim izbjegličkim valom jer je velika većina od njih milijun koji su u 2015. ušli u Njemačkoju stigla upravo preko Bavarske.

Kancelarka je i pod dodatnim pritiskom zbog napada na žene na Novu godinu u Koelnu što je skandaliziralo Njemačku.

"Budu li potražitelji azila ili izbjeglice ponavljali takve agresije" kakve su bile u Koelnu, "to mora voditi trenutačnom ukidanju njihova boravka u Njemačkoj", rekao je Andreas Scheuer iz CSU-a, prenosi AFP.

Policiju optužuju sa svih strana da nije bila spremna kada su se dogodili napadi u samome središtu grada iako su snage reda bile u blizini na Silestrovo.

Njemačke vlasti uzalud ističu da u ovom trenutku nemaju nikakav element o tome da su u napadima sudjelovali izbjeglice, no protivnici kancelarke ističu da su napadnute mlade žene tvrdile da su napadači "sjevernoafričkog" ili "arapskog" izgleda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara