Merkel posjet Prištini iskoristila za postavljanje uvjeta Srbiji

Foto: AFP

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel danas je boravila u Prištini, a taj je posjet iskoristila prvenstveno kako bi uvjete postavila Srbiji.

"Barikade koje su na sjeveru Kosova postavili Srbi su nedopustive i moraju se pod hitno ukloniti. U stalnim smo kontaktima s Beogradom, a Srbiji smo poručili kako mora uspostaviti razumnu robnu razmjenu s Kosovom, što trenutno nije slučaj, kao i graničnu suradnju. Osim toga, moraju se ukinuti paralelne srpske strukture na Kosovu", kazala je Merkel nakon razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemu je poručila kako i Kosov mora dati svoj doprinos mirnom rješenju krize, a to se najbolje može ostvariti "suradnjom Prištine s Eulexom, i to ne samo na papiru".

"Kosovo mora postati transparentno i uspostaviti vladavinu prava. Demokratsko Kosovo predstavlja dobar doprinos miru u regiji, a budućnost cijele regije je u Europskoj uniji", kazala je Merkel.

Kancelarka je na Kosovu posjetila i njemačke vojnike u sastavu snaga KFOR-a, a njihov kontingent tamo broji čak 1800 vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara