Merkel prerano proglasila pobjedu: Česi, Finci i Irci neće tek tako pristati na fiskalnu uniju

Foto: AFP

UNATOČ tome što je na summitu u Bruxellesu 26 članica EU načelno pristalo na njemačko-francuski prijedlog o uspostavi fiskalne unije i uvođenju zajedničke porezne politike, neke od njih neće tek tako "staviti paraf" na službeni dokument.

Kako se i očekivalo, dvojbe su najprije oživjele u Češkoj, Finskoj i Irskoj, gdje i vlade i opozicijske snage nisu uvjerene da je predavanje potpune kontrole Bruxellesu ispravan put.

Česi ne žele da se njihovim novcima spašavaju posrnule članice eurozone


Češki premijer Petr Necas jučer je novinarima naglasio kako njegova vlada mora prvo vidjeti sve detalje novog sporazuma o stvaranju fiskalne unije i uvođenju proračunskih restrikcija prije negoli će biti spremna potpisati ga. "Naša pozicija je jasna - nećemo ništa potpisati dok svi parametri ne budu poznati", kazao je.

Dodao je i kako češka centralna banka ne bi trebala biti ta koja će odlučivati o tome hoće li i u kolikoj mjeri Češka sudjelovati u paketu od 200 milijardi eura namijenjenih MMF-u, koji bi onda te novce trebao raspodijeliti najugroženijim zemljama eurozone. "Osobno mislim da Češka u tome ne bi trebala sudjelovati, ali o tome će odlučiti vlada nakon rasprave", kazao je češki premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finci nisu spremni svoj suverenitet predati u ruke Europske komisije


I finski premijer Jyrki Katainen je jučer kazao kako se vlada ne može dogovoriti o prijenosu proračunskih ovlasti u ruke Europske komisije. Kazao je i kako ne mogu pristati da se odluke o Europskom fondu za financijsku stabilnost donose po principu većine, zbog čega bi Finci praktično izgubili kontrolu nad tim koliko bi njihovog novca bilo iskorišteno za pomoć "gubitašima". Tijekom parlamentarne rasprave o finskoj poziciji u cijeloj ovoj situaciji, šef finskih euroskeptika Timo Soini snažno je kritizirao sporazum o fiskalnoj uniji, nazvavši ga napadom na finski suverenitet.

Irci žele referendum

Istog dana je i irski premijer Enda Kenny napomenuo kako je potrebna detaljna rasprava o sporazumu prije negoli se išta potpiše. Kenny je pod veliki pritiskom oporbenih stranaka Fianna Fail i Sinn Fein, koje žele da se o novim pravilima odlučuje na referendumu.

"Ovakva odluka iz političke perspektive definitivno zahtijeva referendum. Ljudi moraju biti pitani za mišljenje o ovom sporazumu, pogotovo kada se čini da on predstavlja namjeru europskih moćnika da nam nametnu neki svoj ustav i zakone", kazao je oporbeni čelnik Michael Martin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara