Merkel u problemima: Otpor njenoj politici prema izbjeglicama jača i unutar same vlade

Merkel u problemima: Otpor njenoj politici prema izbjeglicama jača i unutar same vlade

Foto: FAH

OTPOR protiv liberalne izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel pojavio se i u unutar same demokršćansko-socijaldemokratske vlade, čiji je član Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija, CSU) zatražio promjenu smjernica izbjegličke politike što bi između ostalog uključivalo i zatvaranje granica.

„Mi se moramo pripremiti na to da je zatvaranje granica neizbježno. I moramo se s ostalim zemljama dogovoriti oko izbjegličkih ruta“, rekao ministar prometa Alexander Dobrindt za dnevnik „Muenchener Merkur“.

Iako je kritika na račun izbjegličke politike Angele Merkel iz redova CSU-a prisutna već mjesecima, ovo je prvi put da jedan član Merkeličina kabineta izrijekom u javnosti kritizira izbjegličku politiku predsjednice vlade.

Dobrint je istaknuo kako više ne treba polagati nade u rješenje izbjegličke krize na razini Europske unije, što je smjernica Angele Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
„Tko u ovoj krizi govori o koaliciji onih koji su spremni pomoći taj mora i otvoreno reći da, kad je ova tema u pitanju, već odavno postoji pakt onih koji nisu spremni pomoći i taj pakt je uperen direktno protiv nas“, rekao je Dobrindt koji je zaključio kako više „nije dovoljno biti ljubazan“ nego da sada treba prijeći na „plan B“.

Posljednjih dana sve oštrije kritike

Kritika na smjernice Angele Merkel u izbjegličkoj politici posljednjih dana se intenzivirala. Sad i mnogi dijelovi Merkeličine Kršćansko-demokratske unije (CDU) ali i manjeg partnera u vladi, Socijeldemokratske stranke Njemačke (SPD), otvoreno govore o promašajima u upravljanju velikim priljevom izbjeglica posljednjih mjeseci.

Kako javljaju mediji, unutar demokršćanskog zastupničkog kluba, koji predstavlja zastupnike Bundestaga iz CDU-a i CSU-a, pokrenuta je akcija prikupljanja potpisa protiv Merkeličine izbjegličke politike. Prema istim informacijama od 310 zastupnika Unije CDU/CSU pismo protivnika te politike dosad je potpisalo njih 50.

U pismu zastupnici tvrde kako se zemlja nalazi na granici izdržljivosti te se traži „povratak striktnoj primjeni postojećih zakona“.

U isto vrijeme i zagovornici su krenuli s akcijom prikupljanja potpisa s dosad prikupljenih 40 zastupničkih potpisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara