Merkel želi poslati jasnu poruku: Napadačima u Koelnu prijeti deportacija

Merkel želi poslati jasnu poruku: Napadačima u Koelnu prijeti deportacija

Foto: FAH

NJEMAČKA mora razmisliti o deportaciji stranaca osuđenih za kaznena djela i i time poslati "jasan signal" onima koji nisu spremni slijediti njemačke zakone, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel nakon niza seksualnih napada na žene u Koelnu u novogodišnjoj noći.

"Mi moramo opet i ponovo preispitati da li smo učinili sve što je potrebno glede deportacije iz Njemačke, kako bismo poslali jasan signal onima koji nisu spremni poštivati naš pravni poredak", kazala je Merkel, čije riječi prenosi BBC koji je netom prije objavio da je policija uhitila četiri mlada Sirijca pod sumnjom da su u Weil am Rheinu silovali dvije tinejdžerke.

Prema zakonu koji je na snazi, deportacija je moguća za kaznena djela za koja je predviđena kazna od najmanje tri godine zatvora, pod uvjetom da deportiranoj osobi u zemlji podrijetla ne prijeti smrtna kazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do petka je je Koelnu podneseno 170 kaznenih prijava, od kojih se tri četvrtine odnose na seksualne delikte. Policija je dosad evidentirala 20 osumnjičenika. Savezna policija zabilježila je 32 kaznena djela, a prema ministarstvu unutarnjih poslova, devet osumnjičenih su Alžirci, osam Marokanci, pet Iranci, četvorica Sirijci, jedan Iračanin, jedan Srbin, jedan Amerikanac i dvojica Nijemaca.

Zasad se još ne zna da li su ta kaznena djela počinili novopridošli izbjeglice. Očevici, žrtve i policija tvrde da su napadači muškarci sjevernoafričkog ili arapskog izgleda.

"Zasad se također ne zna i nema jasnog dokaza da li su se i kako napadači unaprijed organizirali", kazao je Benedikt Kortz, državni tužitelj Sjeverne Rajne i Vestfalije. Dodao je i da se još uvijek ne zna da li postoji poveznica između događaja u Koelnu i sličnih napada u drugim njemačkim gradovima poput Hamburga ili Duesseldorfa.

Glasnogovornik policije smatra "čudnim da se sve to dogodilo pukom slučajnošću".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara