Meshaal novi čelnik Hamasa

KHALED Meshaal, koji je 1997. godine preživio pokušaj izraelskog atentata, imenovan je u utorak glavnim čelnikom Hamasa, dan nakon ubojstva utemeljitelja te palestinske islamističke organizacije Ahmeda Yassina, objavio je izvor iz Hamasa.

Zasad nije poznato hoće li Meshaal, šef političke uprave Hamasa koji živi u egzilu u jednoj od arapskih zemalja, obnašati tu dužnost trajno ili privremeno do održavanja izbora za čelnika skupine.

Izvor iz Hamasa rekao je da je Meshaal preuzeo dužnosti Yassina, duhovnog vođe Hamasa ubijenog u ponedjeljak u izraelskom raketnom napadu na Gazu. Hamas je glavna skupina koja stoji iza samoubilačkih napada protiv Izraelaca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani šef Hamasa za pojas Gaze, Abdel-Aziz al-Rantissi najavio je u utorak da će pripadnici te militantne skupine napasti Izraelce gdje god mogu, odgovarajući tako na Yassinovo ubojstvo.

"Borit ćemo se, napadati ih i progoniti na svakom koraku. Zapamtit će ovo što su napravili", rekao je Rantissi, doktor medicine i ranije Yassinov glasnogovornik, pred tisućama pristaša okupljenih na nogometnom stadionu u Gazi.

"Žrtvovat ćemo za te svoju krv i dušu", uzvratili su pripadnici Hamasa, glavne militantne skupine osumnjičene za niz samoubilačkih napada na izraelske ciljeve.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara