Mesić: Božićna smreka znak dobrih odnosa i zahvalnosti vatikanu

HRVATSKA  božićna smreka, poklon Republike Hrvatske Svetom Ocu simbolična je potvrda dobrih odnosa RH i Svete Stolice i zahvalnosti na potpori koju je Vatikan pružio Zagrebu pred više od jednog desetljeća, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svojoj zdravici navečer na večeri priređenoj u Rimu u čast državnog tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana.

Hrvatski predsjednik svečano će predati u utorak poslijepodne božićno drvo Papi. Smreka iz Gorskog kotara, visoka 27 metara, postavljena je prije tjedan dana na Trg Svetog Petra u Vatikanu, pored tradicionalnih jaslica.

Mesić je u svojoj zdravici zahvalio Svetom Ocu i Sodanu na ´naporima i doprinosu u razvijanju odnosa (između RH i Svete Stolice). Jer ne možemo zaboraviti na činjenicu da je Sveta Stolica bila među prvima koja je priznala nezavisnost Hrvatske i prije Europske unije´.

Mesić je podsjetio da su Hrvatska i Vatikan potpisali četiri ugovora u kojima su postavljeni temelji za uređenje odnosa između Katoličke crkve i države u Hrvatskoj na gospodarskom, kulturnom, prosvjetnom i socijalnom području.

Mesić je istaknuo u svojoj zdravici da Hrvatska želi biti promicatelj mira i suradnje među narodima te da u tim svojim nastojanjima želi i hoće suradnju i pomoć Svete Stolice ali i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Izrazio je nadu da će ta nastojanja podržati Papa prigodom svog trećeg posjeta Hrvatskoj.

Na kraju je Mesić zaželio Sodanu uspješno obavljanje odgovorne dužnosti državnog tajnika, kojemu je produžen mandat unatoč dobi od 75 godina, i sretne i radosne božićne blagdane.

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s Mesićem posjetit će u utorak ujutro papinski Hrvatski zavod Svetog Jeronima u Rimu, a poslijepodne na Trgu Svetog Petra u Vatikanu održat će se svečanost predaje božićnog stabla.

Očekuje se da će na svečanosti govoriti predsjednik Mesić, zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Josip Bozanić i kardinal Edmund Casimir Szoka, predsjednik Papinske komisije za upravljanje Državom Grada Vatikana i predsjednik Guvernatorata Države Grada Vatikana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara