Mesić: Drago bi mi bilo da se dio Janjevaca vrati na Kosovo

O STATUSU Kosova trebaju odlučiti građani Kosova i njegove institucije, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Prištini nakon razgovora s prvim zamjenikom civilnog upravitelja Lawrenceom Rossinom.

Rossin, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, domaćin je predsjedniku Mesiću na Kosovu s obzirom na to da je civilni upravitelj Soren Jessen Petersen službeno odsutan.

Rossin je novinarima nakon razgovora izjavio da je predsjednik Mesić dao niz savjeta za rad UNMIK-a i da će pametne savjete sigurno dati i kosovskim dužnosnicima s kojima se sastaje tijekom dana.

Mesić je novinarima izjavio da svojim posjetom želi pridonijeti boljem razumijevanju u regiji što je, po njegovim riječima, u interesu i Hrvatske.

"Nestabilno Kosovo znači nestabilnu regiju, a mi želimo da se ona okrene Europi", rekao je Mesić.

Naglasio je da o statusu Kosova trebaju odlučivati građani Kosova i kosovske institucije i da se rješenje treba naći u pregovorima Prištine i Beograda, uz pomoć međunarodne zajednice.

Na novinarsko pitanje podržava li neovisnost Kosova, Mesić je rekao da odgovor trebaju dati građani Kosova. Ponovio je da treba pregovarati o rješenju te naglasio da nijedno rješenje ne smije biti nametnuto silom.

Predsjednik Mesić je također izjavio da u razgovorima o statusu Kosova sa srbijanskim dužnosnicima u srijedu u Beogradu nitko od njih nije rekao da se do rješenja može doći silom. "Njihovo je jedinstveno stajalište da nema rješenja silom već političkim dogovorom" rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik se nakratko sastao s hrvatskim građanima koji rade u međunarodnim organizacijama na Kosovu. Posebno je razgovarao s Kornelijom Jakupec i Davorom Javorskim, hrvatskim policajcima koji rade u sastavu policije UNMIK-a.

Posjet Kosovu Mesić nastavlja susretom s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine koja pretežito živi u Letnici i Janjevu.

Mesić posjetio Hrvate na Kosovu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je prigodom posjeta Hrvatima u Janjevu kako bi bilo dobro kad bi se neki iseljeni Hrvati vratili na Kosovo jer je ono danas drukčije nego prije, mirnije i u njemu će se sve bolje živjeti.

Ispred crkve sv. Nikole u Janjevu, 18 km južno od Prištine nekoliko stotina Hrvata priredilo je srdačan doček predsjedniku Mesiću, a djeca su izvela kulturni program pjevajući hrvatske pjesme.

Obraćajući se okupljenima Mesić je rekao da je Janjevce upoznao prije nego što je došao u Janjevo i dodao da njih krasi "osjećaj za rad i strpljenje" te da su uvijek oko sebe stvarali tolerantnu atmosferu.

"Drago bi mi bilo da se dio Janjevaca vrati na Kosovo sada kad je ono mirno i bit će sve mirnije" rekao je Mesić i dodao kako će vrijeme pokazati da će se na ovom prostoru živjeti sve kvalitetnije, da će ljudi moći dolaziti, odlaziti, poslovati, ulagati u proizvodne programe, birati mjesto boravka i školovanja.

Don Mate Parlić, janjevački župnik izjavio je za novinare kako vjeruje da će ovaj posjet predsjednika Mesića pridonijeti poboljšanju položaja Hrvata na gospodarskom i političkom planu, uz pomoć hrvatske Vlade, kosovskih vlasti u UMNIK-a.

"Prvi put u 7 stoljeća od osnutka Janjeva jedan hrvatski predsjednik posjećuje svoje Hrvate i Janjevo" rekao don Parlić i ocijenio to povijesnim događajem."

Na putu do Janjeva gdje živi oko 300 Hrvata, Mesić se zadržao u Letnici gdje je ostalo samo šezdesetak Hrvata starijih osoba. Predsjednik Mesić je s njima razgovarao o njihovim problemima.

Skupu u Janjevu nazočio je i kosovski biskup Mark Copi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara