Mesić: Država nije prestala postojati zbog izborne kampanje

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas je ponovno rekao da se on ne treba miješati i da se uopće ne miješa u izbornu kampanju te da ne propagira niti jednu stranku.

Nigdje se nisam miješao u izbornu kampanju, osim što sam uvijek govorio da država mora funkcionirati i za vrijeme izborne kampanje", rekao je Mesić danas okupljenim novinarima u Puli.

Predsjednik kaže da ne propagira niti jednu stranku, nego da govori o problemima ove zemlje i o funkcioniranju institucija. "O tome ću govoriti, o tome govorim i o tome sam govorio", rekao je Mesić novinarima.

Kazao je da je ustavna pozicija Predsjednika takva da predstavlja čvrstu točku sistema pa on odgovara i za funkcioniranje institucija i državnih mehanizama za vrijeme izborne kampanje. "Država nije prestala postojati tijekom izborne kampanje," poručio je Mesić.

Premijer Ivo Sanader Mesića je, podsjećamo, svojedobno prozvao zbog miješanja u kampanju. Govoreći o svom sastanku s Mesićem, Sanader je nedavno kazao kako su na sastanku govorili o funkcioniranju institucija za vrijeme trajanja izborne kampanje, te kako je od Mesića još jednom čuo da se neće miješati u kampanju.

Predsjednik je danas u Puli otvorio regionalni Forum poduzetnica zemalja Podunavlja.

Mesić je ranije dao naslutiti da podržava gospodarske programe SDP-a i HNS-a, što ga je, prema mišljenju nekih (točnije, Sanadera), učinilo "svrstanim". Da nije svrstan, Mesić je ponovio i tijekom nedavnog skupa ekonomista u Opatiji, gdje je održao govor, kao i Sanader.

"Jer, ja jesam svrstan - od prvoga dana mojega predsjedničkoga mandata. I ostat ću tako svrstan do kraja", kazao je Mesić, nakon čega nije uslijedilo priznanje za koga se opredijelio, nego fraza da je svrstan na stranu svih hrvatskih građana. "Znam da se takvo moje svrstavanje nekima ne sviđa, ali - to je njihov problem. Nisam dobio mandat ni da šutim, ni da zatvaram oči pred problemima s kojima se ova zemlja suočava ili će se tek suočiti", kazao je tada Mesić.

Pred gospodarstvenicima u Opatiji Mesić je, također, ponovno torpedirao priču Ive Sanadera o idili u hrvatskoj privredi, i o tome kako je mišljenje ekonomista MMF-a da Hrvatskoj prijeti gospodarska kriza "nije istina".

Mesić je, naime, ponovio provokaciju Sanadera kao i prilikom govora na Velesajmu, kada je Sanaderovim predizbornim brojkama suprotstavio ono što on vidi kao realno stanje. Najprije je kazao kako je potpuno svjestan rizika da ga "neki opet pogrešno protumače", a zatim pitanje koga kao predsjednik Republike podržava, a koga kritizira, odnosno je li svrstan ili nesvrstan nazvao "nepostojećom dilemom".

D.M./R.I.
Foto: H.P.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara