Mesić: Funkcija ministra obrane preteška za Rončevića, očekujem njegovu ostavku

Mesić: Funkcija ministra obrane preteška za Rončevića, očekujem njegovu ostavku
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas na Hrvatskom radiju, nakon jučerašnje izborne pobjede koja mu je osigurala još jedan predsjednički mandat, kako će jedan od njegovih prvih poteza, i prije inauguracije, biti osnivanje radne skupine za gospodarstvo.

"Ta bi radna skupina trebala pronaći rješenja kako aktivirati gospodarstvo i otvoriti nova radna mjesta. Hrvatska mora dobiti strategiju gospodarskog razvoja kako bi bila što uspješnija u pristupnim pregovorima Europskoj uniji", kazao je Mesić.

Ocjenjujući predsjedničke izbore, rekao je da je zadovoljan educiranošću hrvatskih birača i ponosan na zrelost hrvatske demokracije.

"Izrazili su svoju volju i nisu se dali zavesti glasovima u Hercegovini", rekao je Mesić.

Također je rekao da će stranke, koje su ga podupirale u kampanji, nakon njegove pobjede ostvariti političke profite.

Upitan o kohabitaciji s Vladom premijera Sanadera, Mesić je rekao kako njegova izjava da će "joj puhati za vratom" znači da će joj i pomagati kada dođe do zastoja, a ne otežavati.

Napomenuo je kako je od Vlade, primjerice, zatražio produljenje roka za sankcioniranje nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji kako ne bi zastarjele.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na upit o suradnji s ministrom obrane Berislavom Rončevićem, Mesić je rekao da treba utvrditi odgovornost pri nabavi opreme za Hrvatsku vojsku (HV).

Također je rekao da Rončevića ne može razriješiti, ali da ga može na neki način suspendirati.

"Rončevićeva isprika ne znači mi ništa", rekao je Mesić, dodavši kako je "funkcija ministra obrane preteška za Rončevića" te kako "očekuje da će se on (Rončević) na njoj zahvaliti, a na premijeru je da o tome odlučuje".

U vezi s pojavom transkripata njegova haškog svjedočenja u HDZ-ovu izbornom stožeru, Mesić je ocijenio da Vlada vodi dvoličnu politiku kada je riječ o suradnji s Haškim sudom.

Na upit postoje li u tom postupku elementi kaznene odgovornosti, Mesić je rekao da to trebaju utvrditi institucije, a da on može ukazati na sumnju.

Osvrćući se na provedbu izbora, ocijenio je kako su nužne izmjene izbornog zakona, te da bi, među ostalim, trebalo uvesti novčani cenzus i povećati broj potpisa potrebnih za predsjedničku kandidaturu.

Osvrćući se na projekt Družbe Adria, koji je izazvao protivljenje velikog broja udruga i dijela javnosti, Mesić je kazao kako bi sud o tom projektu trebala dati javnost, nakon objave studije o utjecaju na okoliš, no kako misli da će odluka o tome, u krajnjoj instanci, biti politička.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara