Mesić: Gotovina je trebao prihvatiti uvjete koje mu je davala država

Predsjednik Stjepan Mesić danas je u Puli, komentirajući uhićenje generala Ante Gotovine, kazao kako je bilo najbolje rješenje da je general Gotovina prihvatio uvjete koje mu je hrvatska država davala da sam pristupi Haaškom sudu i da se brani sa slobode.

"Pogriješio što nije sam pristupio Haaškom sudu jer će sada mnogo teže organizirati obranu. Sada ostaje na njemu da brani svoju čast, ali i čast hrvatske vojske pred Haaškim sudom", izjavio je predsjednik Mesić.

Mesić je ocijenio kako prosvjedi potpore Gotovini u Hrvatskoj nemaju nikakva smisla.

"Hrvatska ne može učiniti ništa drugo osim omogućiti generalu Gotovini i svim onima koji su pozvani u Haag da dobiju sve dokumente i sve što je potrebno za njihovu obranu. To je ono što država u ovom trenutku može učiniti jer je Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom naša međunarodno preuzeta obveza", istaknuo je Mesić.

Zamoljen da komentira izjavu State Departmenta i glavne tužiteljice Carle Del Ponte da je general Gotovina uhićen u suradnji Hrvatske i Španjolske, Mesić je rekao kako je sasvim razumljivo da su naše službe koje provjeravaju podatke o Gotovini surađivale i s drugim obavještajnim službama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je dodao kako izričito tvrdi da "general Gotovina nije bio u Hrvatskoj kad su ga u Hrvatskoj tražili" .

Na novinarski upit hoće li uhićenje generala Gotovine utjecati na stanje u Hrvatskoj odgovorio kako Hrvatska ima svoje strateške ciljeve i te ciljeve ostvaruje.

"Sada Haaški sud, međunarodna zajednica i mjerodavna europska tijela trebaju izvršiti maksimalan pritisak na Srbiju i Crnu Goru da izruči najveće zločince jer mislim da nema nikakva opravdanja da najveći zločinci šeću po Srbiji ili rubnim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kad to govorim, mislim na Karadžića i Mladića", zaključio je predsjednik Mesić.

(Hina) xdspo yvkn.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara