Mesić: Gotovini je najbolje da iskoristi povoljnu priliku i pojavi se pred tribunalom

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je danas kako je generalu Anti Gotovini "najbolje da sada iskoristi povoljnu priliku za sebe i pojavi se pred Haaškim tribunalom".

"Da li će razgovarati s njima u Zagrebu ili Haagu to mora dogovoriti s Haaškim tribunalom", kazao je Mesić u izjavi novinarima u Zaprešiću za posjeta tvornici porculanskog posuđa i sanitarne keramike Inker koja slavi 50. obljetnicu rada.

Mesić je jučer razgovarao s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte koja je boravila u Zagreb, a glavna tema toga, kao i njenog razgovora s premijerom Ivicom Račanom bio je upravo "slučaj Gotovina".

Predsjednik Mesić misli kako se u jučerašnjim razgovorima uspjela razriješiti najosnovnija stvar - da hrvatska vlast ne zna gdje se nalazi general Gotovina. "U tom smislu mislim da je Carla del Ponte dobila potpunu informaciju i zbog toga očekujem i sasvim drugačije izvješće koje će ona podnijeti", rekao je Mesić.

Del Ponte će u četvrtak, 9. listopada, podnijeti godišnje izvješće
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeću sigurnosti UN u kojem će iznijeti ocjenu suradnje Hrvatske s Haaškim sudom.

Predsjednik Mesić istaknuo je da su glavna haaška tužiteljica i predstavnici hrvatske vlasti koji su s njom razgovarali, poslali poruku da general Gotovina, koji za sebe govori da je patriot, postupi upravo tako - "da odgovori na pitanja Suda, da brani svoju čast i čast Hrvatske vojske, a to ne može skrivajući se".

Podsjetio je na intervju generala Gotovine tjedniku "Nacional" prije nekoliko mjeseci u kojemu je kazao da priznaje institut Haaškog suda, institucije hrvatske države i da mu bivša vlast nije dozvolila da se pojavi pred istražiteljima Haaškog suda.

Nakon toga uslijedila je optužnica, a general Gotovina prije toga nije imao nikakve kontakte s Haaškim sudom, podsjetio je Mesić. Dodao je da je sam Gotovina u intervjuu rekao da je zato želio da se prije obrati istražiteljima i s njima razgovora, a ako oni ne budu zadovoljni njegovim iskazom da je spreman otići u Haag.

"Mi smo mu sada poslali poruku da je najbolje da sada iskoristi povoljnu priliku za sebe i da se pojavi pred Haaškim tribunalom", izjavio je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara