Mesić: Hrvatska će 2007. ući u Europsku uniju

Mesić: Hrvatska će 2007. ući u Europsku uniju
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je večeras kako misli da će Hrvatska 2007. sigurno postati članicom Europske unije (EU).

"Mislim da ćemo 2007. sigurno postati članicom Europske unije", rekao je Mesić u prigodnom intervjuu Hrvatskoj televiziji, u povodu Dana Državnosti, emitiranom uživo iz Ureda Predsjednika.

Iako se još ne zna kad će Hrvatska ući u EU, imamo zacrtani put, sposobnosti i snage da već 2006. budemo spremni za ulazak, a 2007. da postanemo članicom europske obitelji, rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić, uz ostalo je govorio i o slučaju generala Ante Gotovine, o cestogradnji, te o njegovu odnosu s budućom koalicijom.

Na pitanje novinara predsjednik Mesić ponovno je odgovorio da nije kontaktirao s haškim optuženikom generalom Antom Gotovinom.

Objašnjavajući svoj sadašnji angažman vezan uz "slučaj Gotovina", Mesić je ocijenio da je i sam general promijenio stvari kada je dao intervju tjedniku "Nacional".

Do intervjua se smatralo da Gotovina ne priznaje haški sud, hrvatske institucije i da ne želi odgovarati na pitanja haških istražitelja, ali nakon toga se pokazalo da mu je bilo zabranjeno odgovarati na pitanja istražitelja haškog suda, rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je bilo sasvim logično da (Gotovina) nakon toga zatraži ono što su drugi imali a on nije.

Govoreći o budućim koalicijama, Mesić nije želio dati konkretne izjave s kojom bi mu bilo draže surađivati.

Rekao je da će podržati koaliciju, europski orijentiranu, koja će se zalagati za građanska prava, rješavanje nezaposlenih i aktiviranje svih potencijala.

Komentirajući tezu da je otvaranje autocesta reklama za političare, Mesić je rekao da je svejedno tko otvara cestu.

"To nije reklama - to je uspjeh čitave nacije i čitave Hrvatske. Hrvatska je uspjela jer bez cesta ne bi mogli aktivirati ni ljudske ni privredne potencijale", kazao je Mesić.

Na upit o tome kako tumači činjenicu da 50 posto građana ne zna koji se praznik danas obilježava, Mesić je rekao da je 25. lipnja najlogičniji datum obilježavanja Dana državnosti, jer je tada donijeta odluka kojom je Republika Hrvatska izašla iz jugoslavenske zajednice.

Do 2001. u Hrvatskoj se Dan državnosti obilježavao 30. svibnja, kada je 1990. utemeljen prvi višestranački parlament.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara