Mesić: Hrvatska može računati na potporu Grčke u pribiližavanju EU

HRVATSKA će uskoro predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji a u tome može računati na podršku Grčke, kazao je u Zagrebu, nakon razgovora s grčkim ministrom vanjskih poslova i predsjedateljem Vijeća ministara EU Georgiosom Papandreouom, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Papandreou je posjetio Zagreb u sklopu svoje turneje po pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, a razgovarao je i s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom te premijerom Ivicom Račanom.

´Razgovarali smo o tome da se Hrvatska sprema podnijeti zahtjev za kandidaturu za ulazak u EU u čemu će nas prijateljska Grčka podržati´, rekao je Mesić, te dodao da je s grčkim ministrom razgovorao o svim glavnim temama važnim ne samo za Hrvatsku i regiju već i šire.

Hrvatska, nastavio je Mesić, mora riješiti još neka otvorena pitanja poput pitanja zaštite nacionalnih manjina, povratka izbjeglica, te privrednih problema.

Hrvatski je predsjednik ocijenio da je rješavanje gospodarskih problema u toku, da Hrvatska postepeno riješava pitanje nezaposlenih, te istaknuo da Hrvatska ima najmanju stopu inflacije od svih tranzicijskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić je također kazao da je dobio i prihvatio poziv da posjeti Grčku, najavivši da bi do tog posjeta moglo doći u svibnju ove godine.

´Želim, u ime Grčke, izraziti podršku za vaše približavanje EU i za vaš zahtjev za ulazak u članstvo´, kazao je Papandreou pohvalivši ´političku volju koju je Hrvatska pokazala u rješavanju otvorenih pitanja´ poput pitanja zaštite nacionalnih manjina i povratka izbjeglica.

´Mi svi možda imamo različita vjerska, kulturološka i druga podrijetla, ali svi mi možemo dijeliti iste europske vrijednosti i postati dio Europske unije´, istaknuo je grčki ministar.

Papandreou je kazao da je s Mesićem razgovarao o regionalnoj suradnji, ali i širim temama poput pitanja Iraka čije je rješavanje, kako je kazao, visoko na listi priroriteta grčkog predsjedanja EU-om.

Papandreou nakon razgovora s visokim hrvatskim dužnosnicima u utorak odlazi u Beograd.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara