Mesić: Hrvatska može u EU samo ujedinjena oko ideje demokracije, vladavine prava i ljudskih sloboda

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je na savjetovanju "Hrvatska kako dalje: zadanosti i mogućnosti" rekao da našoj zemlji treba Europa i novi razvojni ciklus što možemo ostvariti samo ujedinjeni oko ideje demokracije, vladavine prava i ljudskih sloboda.

Dvodnevnom savjetovanju, koje organizira Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo", sudjeluje petnaestak uglednih znanstvenika, a nastojat će otvoriti dijalog o strateškim pitanjima pravnog i političkog ustroja, socijalnog i ekonomskog razvoja te kulturnog identiteta Hrvatske u uvjetima globalizacije i europske integracije.

U uvodnom izlaganju, predsjednik Mesić je naglasio da su stabilnost i pravna sigurnost neodvojivi preduvjeti daljnjeg demokratskog razvitka našeg društva, te da je proteklih godina učinjeno puno na učvršćivanju političke stabilnosti, ali treba još učiniti puno i na uspostavljanju vladavine prava i primjeni načela pravne države.

"Želimo da pred zakonom svi budu jednaki te da se ukloni svaka etnička, vjerska ili rasna mržnja i diskriminacija iz javnog života", poručio je Mesić, dodavši da je Hrvatska već krenula tim putem ali da još nije dovršen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je da se Hrvatska, poput većine država, na političkom planu nalazi pred izazovom globalne, europske i regionalne suradnje, a da je vidi kao dio šire regije jugoistočne europe i Europske unije.

Mesić je naglasio da je osnovni interes Hrvatske postati djelom demokratskog svijeta i privesti kraju proces tranzicije.

Predsjednik Znanstvenog savjeta Vlado Puljiz ustvrdio je da Hrvatska prvi puta znade kamo treba ići. "Od samostalnosti postoji suglasnost da se Hrvatska treba integrirati u Europsku uniju, ali još nema suglasnosti o tome kako ući u tu organizaciju", rekao je.

Pravnik Damir Grubiša ocijenio je preoptimističnim očekivanja da će Hrvatska 2007. ući u Europsku uniju, dodavši da će pregovori Hrvatske i EU-a biti mukotrpni i dugi.

Rasprava o zadanostima i mogućnostima Hrvatske održava se na Pravnom fakultetu u četriri tematska bloka - Hrvatska i Europa, Pravni i politički sustav, hrvatski identitet i kulturni razvoj, te socijalno-ekonomski razvoj. Sudjeluju znanstvenici s područja, pravnih političkih, socijalnih, ekonomskih i povijesnih znanosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara