Mesić: Hrvatska nudi Libiji partnerstvo a ne jednokratne poslove

HRVATSKA Libiji nudi partnerstvo, a ne jednokratne poslove, nudi joj transfer znanja i tehnologije jer Libija može postati hrvatski "ulaz" u druge afričke zemlje, ali i Hrvatska Libiji "ulaz" u Europu, rekao je u srijedu u Tripoliju predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u obraćanju sudionicima gospodarskog foruma dviju zemalja.

Predsjednik Mesić je naglasio da je postojeća robna razmjena Libije i Hrvatske daleko ispod mogućnosti, koje uključuju moguću suradnju na području naftne industrije, izgradnji infrastrukture, brodogradnji, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, farmaciji i medicini. "Za svako od ovih područja ponudili smo Libiji sasvim konkretne projekte", poručio je predsjednik Mesić.

Hrvatska i Libija nemaju otvorenih političkih pitanja, a u posljednje dvije godine znatno su osnaženi bilateralni odnosi, rekao je hrvatski predsjednik. "Nakon rješavanja problema s međunarodnom zajednicom, stvorene su pretpostavke za unaprjeđenje svekolikih odnosa Hrvatske i Libije", naglasio je Mesić.

Hrvatski je predsjednik izrazio uvjerenje da su tijekom ovoga posjeta uspješno dogovorene ključne pretpostavke za jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja. Hrvatska i Libija potpisale su još ranije nekoliko bilateralnih ugovora, a sada su pokrenuti pregovori za zaključivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i tehničkoj, kulturnoj i znanstvenoj suradnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jutrošnjeg, posljednjeg u nizu od tri susreta s libijskim čelnikom, Mesić i Moamer Gadafi dogovorili su da će u studenome brod s hrvatskom ponudom ploviti libijskim vodama od Tripolija do Bengazija. Na brodu će biti roba široke potrosnje, koja će se moći i kupovati, a na plovilu će biti organzirane i video projekcije i ostali načini prezentacije hrvatske ponude.

U rujnu ove godine u Zagreb će stići izaslanstvo libijskih privrednika, a uskoro će biti formirana i hrvatsko-libijska komisija za suradnju koju će voditi zamjenici ministara vanjskih poslova.

U srijedu predvečer u Tripoliju je otvoreno i hrvatsko veleposlanstvo koje će do daljnjega voditi privremeni otpravnik poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara