Mesić: Hrvatska u budućnosti spremna dati puni doprinos Uniji

HRVATSKA sebe ne vidi kao zemlju koja moli za članstvo u EU, već kao budućeg aktivnog člana koji je spreman dati puni doprinos Uniji, rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić na predavanju "Hrvatska budućnost u Europi" u utorak u Muenchenu.

Hrvatski put u EU dvosmjerna je ulica, odnosno uzajamni proces davanja i primanja, u kojem neće EU samo nešto davati Hrvatskoj već će i Hrvatska nešto ponuditi Uniji, rekao je predsjednik Mesić.

Hrvatska javnost i veliki broj političkih stranaka u najvećoj mjeri podupire europsku orijentaciju Hrvatske, iako najveća oporbena stranka (HDZ) šalje različite signale - s jedne strane njezini čelnici tvrde da njihova privrženost ujedinjenoj Europi ne dolazi u pitanje, no kada se u hrvatskom Parlamentu odlučivalo o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ta je stranka bila protiv, naglasio je Mesić.

Na osnovi većinske političke i javne potpore Hrvatska je podnijela aplikaciju za članstvo u EU, dodao je predsjednik Republike. "Hrvatski ekonomski pokazatelji su dobri, a trenutno se radi i na zahtjevnoj reformi zakonodavstva i Hrvatska napreduje i na tom polju", rekao je Mesić.

Određene probleme Hrvatska ima s ipunjenjem političkih uvjeta (suradnja s Haaškim sudom, povratak izbjeglih i prognanih, te vraćanje njihove imovine), kazao je Mesić. "No, mi ćemo i te političke uvjete u potpunosti ispuniti", naglasio je hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi Europi možemo ponuditi Hrvatsku kao uporišnu točku za gradnju mira i stabilnosti u regiji, za uspostavljanje šire regionalne suradnje, ne odstupajući pritom od načela individualnog vrednovanja i individualnog pristupanja svake zemlje kandidata Uniji", rekao je Mesić.

On je još jednom ponovio stajalište hrvatskog državnog vrha da će RH ispuniti sve potrebne uvjete za članstvo u EU do konca 2006. godine.

Predavanje je održano u prepunoj dvorani hotela Bayericher Hof, najuglednijem u Muenchenu, u organizaciji Zaklade Herbert Quandt, koju financira BMW po čijem je osnivaču i dobila ime.

Predsjednik Mesić u srijedu će posjetiti sjedište Zaklade Hanns Seidel koja je bliska njemačkim kršćanskim socijalistima (CSU) i potom posjetiti sjedište tvrtke Siemens. Po završetku boravka u Muenchenu hrvatsko izaslanstvo će popodne otputovati u Salzburg, gdje Mesića u četvrtak i petak očekuje sudjelovanje na sastanku na vrhu predsjednika zemalja srednje Europe.

(Hina) dj br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara